Alpine Barn – stodoła z widokiem na Alpy

 

Firma architektoniczna OFIS z Ljubljany przekształciła tradycyjną, opuszczoną stodołę w słoweńskiej wsi w wygodny dom dla rodziny, nie naruszając przy tym wyglądu oryginalnej fasady, a tworząc nową wewnętrzną, drewnianą skorupę dla budynku.

Stary podjazd prowadzi do drewnianego tarasu – znajdujący się tu kiedyś zewnętrzny schowek został przekształcony w niezwykłą werandę z widokiem na Alpy. Wewnątrz budynku znajduje się przestrzeń dzienna, jadalnia i podniesiona sypialnia. Podłogi, ściany i meble wykonane zostały z drewna świerkowego. Dodatkowe przestrzenie, takie jak garderoba, łazienki, sauna, kominek i kuchnia znalazły się w tak zwanej części usługowej przesuniętej na bok za ścianą, którą tworzą pionowe deski.

Architekt: Ofis arhitekti
Źródło:
nowoczesna STODOŁA
Zdjęcia
: Tomaz Gregoric


Alpine Barn – stodoła z widokiem na Alpy
Oceń artykuł

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Zobacz także