Charakterystyczny element całości

Kształty podstawowe ujednolicone dzięki wykorzystaniu płaskiej dachówki
Kształty podstawowe ujednolicone dzięki wykorzystaniu płaskiej dachówki 

W Vathorst, nowej dzielnicy mieszkaniowej na północ od Amersfoort, dominują rzędy jednorodzinnych segmentów. Osobne wille zaprojektowane przez Drost + van Veen z Rotterdamu wyróżniają się zarówno swoją typologią jak i architekturą. Proste dachy, ze spadkiem na obie strony, przykrywają domy ostrym łukiem. Taki mocny, surowy kształt daje chwilę wytchnienia pośród trywialnej architektury okolicy

Prosta ekspresja

Na ziemi, dawniej wchodzącej w skład, wciąż jeszcze funkcjonującego nieopodal, gospodarstwa rolnego, w taki sposób zaprojektowano pięć willi, aby każdej z nich zapewnić jak najwięcej prywatności. W nowej dzielnicy mieszkaniowej ma do roku 2014 powstać 11.000 domów. Przylegający, dwupiętrowy blok mieszkalny został zaprojektowany razem z willami. Podstawa dla obu typologii jest taka sama: prostokątny kształt konstrukcji. Stosując 30-stopniowy łuk po lewej lub prawej stronie struktury, Evelien van Veen znalazł prosty i skuteczny sposób na wprowadzenie do projektu efektownej ekspresji. Prosty dach z dwustronnym spadkiem pokryty dachówką ceramiczną to następna forma podstawowa. Nie jest on podporządkowany skrzywionemu kształtowi budynku, co rodzi fascynującą grę powierzchni na granicy obu kształtów.

Doskonałość detali

Kształty podstawowe ujednolicone dzięki wykorzystaniu płaskiej dachówki

Podniesiony narożnik prostokątnego planu podłogi jest skręcany do momentu, aż znajdzie się dokładnie pod kalenicą. W tym miejscu ściana jest największa: wychodzi na wschód i jest cała ze szkła. Wystający dach również znacznie zwiększa wyrazistość konstrukcji. Na większości powierzchni użyto ręcznie formowanej cegły w ciepłej czerwonej kolorystyce. Jednak, ponieważ nad pionową ścianą rozciąga się przechylony dach, pokryty łupkową angobą Migeon Actua, cegły są widoczne tylko na dole oraz przy głównym wejściu. Linie krzywizny w ścianie zewnętrznej są wycięte i odpowiednio ukształtowane, a wzdłuż krawędzi ułożono dachówki takie same, jakie zastosowano na grzbiecie dachu. Szczególne udoskonalenia są wykonane na granicy przejścia dachu w elewację. Ukryta tu została aluminiowa rynna, pomalowana na ten sam odcień szarości, co ceramiczne dachówki. Projekt jest wyważonym połączeniem kilku podstawowych kształtów i nie zawiera wymyślnych detali. To właśnie surowość odróżnia go od, często nachalnej, architektury z sąsiedztwa.

Kształty podstawowe ujednolicone dzięki wykorzystaniu płaskiej dachówki

Efektowny szczegół

W perspektywie planowania miejskiego, projekt w Vathorst wyróżnia się spokojem. Wille, wraz z kilkoma miejscami do parkowania i osobno stojącym garażem, zostały swobodnie rozmieszczone wokół, prowadzonego na tej samej działce, gospodarstwa. Nie ma oznaczonych granic terenu ani nadmiaru ogrodzeń. Projekt postrzegany jest jako odrębna całość. Zainspirowało to niewątpliwie układ ogrodów, w którym części prywatne i wspólne sąsiadują ze sobą. Taki sam staranny dobór materiałów i detali można dostrzec w przyległym bloku mieszkalnym. Skala jest inna, ale bez wątpienia należą do tej samej rodziny.

Kształty podstawowe ujednolicone dzięki wykorzystaniu płaskiej dachówki

Projekt: Pięć willi i trzy mieszkania w dzielnicy Amersfoort Vathorst, Holandia Klient: Schipper Bosch Projectontwikkeling, Amersfoort Architekt: Drost + van Veen Architecten, Rotterdam Architekt projektu: Evelien van Veen Architekt krajobrazu: Gerrit Vosselman Wykonawca generalny: Karbouw Bouwbedrijf, Amersfoort Firma dekarska: Emo, Nieuwegein Dachówka ceramiczna: Koramic Migeon Actua, łupkowa angoba

Data utworzenia: 08.05.2013


dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły