Ciekawe rozwiązanie architektoniczne – Deptford Lounge w Londynie

 

Budynek znajdujący się w Londynie symbolicznie i funkcjonalnie korzysta z zalet elewacyjnych, perforowanych płyt miedzianych tworząc tym samym zupełnie nową jakość w przestrzeni publicznej. Jak stworzony program i projekt przyczyniły się do stworzenia nowej typologii dla budynku szkolnego i centrum kultury opowiadają architekci z biura Pollard Thomas Edwards.

Zadanie zlecone londyńskiej gminie Lewisham miało na celu stworzenie rdzenia dla projektu renowacji centrum miejscowości Deptford. Chodziło o zainicjowanie nowej jakości w przestrzeni publicznej. W ośrodku miała się znaleźć biblioteka publiczna, centrum zarządzania zasobami oraz centrum samorządowych usług publicznych – Deptford Lounge. Swoje miejsce miała tu znaleźć także szkoła podstawowa Tidemill przeniesiona z oryginalnej lokalizacji. Program został ukończony w grudniu 2011 roku bazował na specyfikacji zlecenia i stanowił innowacyjne połączenie różnych funkcji w jednym miejscu: powstał kompletny ciąg obiektów użyteczności publicznej – Deptford Lounge, z którego korzystać miała zarówno szkoła podstawowa, jak i cała lokalna społeczność. Do mieszkanki dodano również przestrzenie mieszkalne umieszczone ponad studiami prac artystycznych i przestrzenią wystawienniczą, czyli Resolution Studio. Projekt opierał się na pragnieniu przywrócenia Deptford choćby pierwiastka ze wspaniałej przeszłości tego miejsca, które kiedyś funkcjonowało jako ruchliwe centrum stoczniowe, a następnie stało się lokalizacją pierwszej stacji kolejowej na południowym brzegu Tamizy. Teraz złotawy budynek centrum góruje jak żagle galeonu ponad placem Giffin Square, nową przestrzenią publiczną Deptford. Szkoła Tidemill Academy znajduje się na terenie miejskiej oazy, z jednej strony ograniczonej budynkiem Deptford Lounge, a z drugiej zabudowaniami Resolution Studios. Sale lekcyjne zaaranżowane zostały tak, by skupiać się dookoła centralnie umieszczonego, zielonego i wypełnionego drzewami placu zabaw. Nowo wybudowane mieszkania zyskały widok na zabytkowy kościół Św. Pawła oraz linię kolejową biegnącą wzdłuż rzeki.

Różne funkcje w jednym miejscu

Deptford Lounge oferuje obiekty szkolne, ale też publiczne, do których zaliczyć można boisko sportowe na dachu, wielofunkcyjne punkty elastycznie dostosowujące się do przeznaczenia czy też stołówkę i kuchnię z możliwością wynajęcia. Wszystkie obiekty umieszczono na górnych piętrach centrum, a dojście do nich możliwe jest zarówno ze szkoły, jak i z miejsc ogólnodostępnych. Placówka edukacyjna zyskała więc możliwość wyłącznego korzystania ze wspólnych obiektów w czasie zajęć lekcyjnych. Z kolei po zakończeniu zajęć obiekty ogólnodostępne współtworzą zintegrowaną przestrzeń Deptford Lounge, a korzystać z nich może każdy członek lokalnej społeczności. Autor tekstu: Chris Hodson źródło:http://copperconcept.org

Ciekawe rozwiązanie architektoniczne - Deptford Lounge w LondyniePhoto: ArcEye Images Ltd / Robert Greshoff 2012
Ciekawe rozwiązanie architektoniczne - Deptford Lounge w LondyniePhoto: Chris Hodson

Data utworzenia: 28.03.2013


Komentarze

  • Monika napisał(a):

    Jest to niezwykły budynek, który zdecydowanie się wyróżnia. Nieoczywisty kształt oraz kolorystyka nadają mu nowoczesny wygląd. Szkolne boisko sportowe na dachu to troszkę szalony pomysł.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły