Dom podmiejski w Tychach

 

Zaprojektowany przez pracownię TTAT dom na przedmieściach Tychów to współczesne ujęcie tradycyjnej zabudowy zagrodowej. Antracytowa bryła wyróżnia się spośród otaczających ją ceglanych budynków i kryje w sobie nieszablonowo rozwiązane wnętrza.

Dom podmiejski Tychy
Autorzy: TTAT Magdalena Tokarska, Piotr Tokarski
Powierzchnia terenu: 800 m²
Powierzchnia użytkowa: 204,3 m²

Dom powstał na przedmieściach Tychów w malowniczym otoczeniu pól uprawnych i lasów, na słabo zurbanizowanym obszarze zdominowanym przez wiejską zabudowę zagrodową. Bezpośrednie sąsiedztwo wpłynęło na przyjęte rozwiązania projektowe, a głównym z nich, było zachowanie charakterystycznej dla tego obszaru formy domu – mówią Magdalena Tokarska i Piotr Tokarski z pracowni TTAT.

Prosty, przekryty dwuspadowym dachem budynek koresponduje z okolicznymi zabudowaniami, wyróżniając się zastosowanymi na elewacjach materiałami i detalami, dzięki którym projektantom udało się pogodzić nawiązania do tradycji z nowoczesnym wyrazem całości.

Zwarta, minimalistyczna bryła tyskiego domu kryje nieszablonowe wnętrze. Na atrakcyjność przestrzeni składają się lokalne podwyższenia sufitów, widokowe otwarcia w różnych kierunkach na krajobraz, różnorodny sposób przenikania światła do jego wnętrza, a także sam układ funkcjonalny pomieszczeń – wyjaśniają architekci. Poszczególne funkcje rozmieszczono w taki sposób, żeby dom zintegrować z malowniczym otoczeniem. W strefie dziennej na przeciwległych ścianach zaprojektowano duże okna, dzięki którym powstaje wrażenie przenikania się wnętrza z zewnętrzem, a rozwiązanie to sprawia jednocześnie, że główna przestrzeń życiowa mieszkańców jest oświetlona niemal przez cały czas od wschodu do zachodu słońca.

Na parterze zaprojektowano część dzienną, składającą się z salonu, kuchni z jadalnią, spiżarni i łazienki, a także strefę wejściową i garaż. Bezpośrednio przy salonie umieszczony został gabinet i strefa nocna rodziców. Tymczasem na poddaszu znalazła się część dla czwórki dzieci. Pary bliźniaczo zaprojektowanych pokoi rozlokowano po dwa przy każdej ścianie szczytowej domu, a łączący je korytarz stał się ciągiem funkcjonalnym z garderobą, łazienką i pralnią, i doświetlony został za pomocą świetlika ulokowanego w podwyższonej części jadalni.

     

Źródło: Architektura Muratorplus
Zdjęcia: Archifolio/Tomasz Zakrzewski


Dom podmiejski w Tychach
Oceń artykuł

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Zobacz także