Dom w stodole nad jeziorem Ranco w Chile

Fot. Felipe Díaz Contardo
Fot. Felipe Díaz Contardo 

Nowoczesny dom w stodole nad jeziorem Ranco jest przykładem recyklingu materiałów budowlanych pozyskanych ze starej stodoły zakupionej przez troje przyjaciół w rejonie laguny Aculeo. Materiały budowlane ze zniszczonego podczas trzęsienia ziemi w lutym 2010 roku budynku wykorzystane zostały w trzech różnych projektach: przy tworzeniu miejsca grillowego dla rodziny w Santiago, tarasu hotelowego w Dolinie Colchagua oraz domu letniskowego w stylu stodoły nad jeziorem Ranco.

Architekci: Estudio Valdés Arquitectos
Lokalizacja: Lago Ranco, Los Ríos Region, Chile

Głównym celem projektu było wykorzystanie starej stodoły, drzwi oraz konstrukcji dachu z drewna topoli do kratownicy dachowej i pokrycia wnętrz: stare materiały połączono z miejscowym drewnem, z którego wykonano słupy konstrukcji i obicie zewnętrzne budynku. Konstrukcja składa się zatem z odzyskanego drewna topoli, które wspiera się na komplecie słupów ułożonych po obwodzie budynku w odległości co trzy metry, tworząc prostą przestrzeń dla zadaszonego hallu i prostokątny układ całości pomieszczenia.

Plan domu letniskowego stawia na pierwszym miejscu przestrzenie wspólne: taras, salon oraz jadalnie, które znajdują się w części głównej. Pozostałe pomieszczenia to sypialnie, łazienki, kuchnia i część użytkowa, ułożone w jednym z rogów domu w literę L. Różne przestrzenie mają różne przeznaczenie i charakter, zaś teren wspólny jest całkowicie transparentny, ograniczony głównie przez drewniane znajdujące się na widoku żebra z topoli i kolumny, całość zamykają szklane panele termiczne. Sypialnie i część użytkowa są przestrzenią nietransparentną, ukrytą pod dachem z odzyskanego drewna topolowego. Budynek ulokowany został strategicznie na naturalnie płaskiej powierzchni w środku lasu i wygląda jak wielkie zadaszenie spoczywające łagodnie na rzędzie słupów. Dzięki tej transparentności w świetle dziennym widać nawet drzewa znajdujące się po jego drugiej stronie, co nadaje przestrzeni wrażenie bycia na zewnątrz, a w nocy dom zamienia się w oświetlone pudełko.

nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-1 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-2 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-7 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-6 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-9 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-5 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-11 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-8 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-3 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-4 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-10 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-16 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-17 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-18 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-20 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-12 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-13 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-15 nowoczesna-STODOŁA-Barn-House-at-Lake-Ranco-19

Źródło: Nowoczesna STODOŁA, www.nowoczesnastodola.com
Zdjęcia: Felipe Díaz Contardo

Data utworzenia: 02.09.2016


Komentarze

  • Sabina napisał(a):

    Zaskakujące jak można wykorzystać starą stodołę. Znakomicie zagospodarowany teren i urokliwe miejsce.

  • czarek napisał(a):

    Świetny pomysł budowy różnych obiektów z odzyskanych materiałów - tutaj drewna. Projekt domu podoba mi się, widać jego patynę i czuć ducha poprzednich właścicieli pomimo nowoczesnej aranżacji wnętrza. Duża przestronność wnętrza, dużo światła, współgranie z otoczeniem - podoba mi się ta wizja.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły