Harmonijne połączenie starego z nowym

 

W starych budynkach może toczyć się życie i można z powodzeniem przystosować je do wymagań funkcjonalnych XXI wieku z poszanowaniem ich historycznej integralności. Nowa przybudówka z okładziną elewacyjną z brązu jest wyrazem mocno skonkretyzowanej wizji i jednocześnie subtelną interwencją. Całość Granary building w Londynie tworzy wyjątkowo harmonijne połączenie.

Spichlerz przy Abbey Road znajduje się na liście lokalnych obiektów chronionych w obrębie chronionego terenu nadrzecznego Roding Valley we wschodnim Londynie. Budynek długo stał zaniedbany i niewykorzystany. W efekcie wymagał kompleksowej renowacji aby stać się na nowo funkcjonalnym budynkiem. W roku 2009 został zatwierdzony do realizacji projekt autorstwa pracowni Schmidt Hammer Lassen (SHL) zakładający utworzenie nowego centrum branży kreatywnych (Creative Industries Quarter) w budynkach byłego spichlerza i słodowni.

Subtelne muśnięcie nowości

W późniejszym czasie do poszerzenia koncepcji pracowni SHL została wyznaczona pracownia Pollard Thomas Edwards architects (PTEa). Zmierzyła się ona także z założeniem zoptymalizowania zagospodarowania przestrzeni w nowych i starych budynkach, przy jednoczesnym zachowaniu ich oryginalnego charakteru i nawiązaniu do historycznego charakteru obiektów. Zrekonstruowanie i odnowienie oryginalnej konstrukcji wymagało znacznych nakładów pracy tam gdzie to możliwe zastosowano zasadę delikatnej i wrażliwej na spuściznę przeszłości renowacji – dotyk nowoczesności miał być z założenia możliwie delikatny. Odnowiony spichlerz, wraz z jego nową dobudówką lśniącą okładziną z brązu, stanie się siedzibą firmy deweloperskiej i wykonawczej Rooff. Da także przestrzeń do rozwoju innym kreatywnym, komercyjnym użytkownikom. Firma Rooff zdecydowała się wykorzystać zrównoważone metody budowlane, zapewniając tym samym najwyższą jakość przestrzeni roboczej w rozsądnej cenie.

Harmonijne połączenie starego z nowymFot. Tim Crocker

Kształt i rozplanowanie nowej dobudówki zostały opracowane z poszanowaniem formy oryginalnego budynku. Inspiracją była wyrazista forma dwuspadowego dachu. Oryginał został podniesiony na wyższy poziom pod względem funkcjonalności dzięki zastosowaniu nowych materiałów, ze szczególnym uwzględnieniem paneli z brązu. Wejście główne otwiera się bezpośrednio na nową przestrzeń komunikacyjną zaaranżowaną w pionie. Znajduje się ona pomiędzy dwoma skrzydłami i jest precyzyjnie osadzona wewnątrz oryginalnej tkanki starego budynku, uzupełniając tym samym jego historyczną formę dzięki nowoczesnym materiałom, barwom i oświetleniu. Centrum stało się nowym i dynamicznym sercem budynku, które tętni życiem dzięki otwarciu go na gości z zewnątrz. Nowe pomieszczenia w budynku zostały połączone z istniejącą częścią ciągiem komunikacyjnym w postaci zawieszonego pomostu.

Katalizator odnowy

Renowacja spichlerza i wzniesienie wspaniale wyglądającej nowej przybudówki w okładzinie elewacyjnej wykonanej z brązu to pierwszy etap długofalowych celów renowacyjnych dla nadrzecznej pierzei Roding. Pierwszy etap stał się katalizatorem dalszej odnowy terenów. Inwestycja stała się też wzorem najwyższej jakości designu i technik konserwacyjnych zamkniętych w jednym projekcie i dzięki tym cechom została nagrodzona w kategorii obiektów komercyjnych w konkursie World Architecture News Awards 2011. Autor tekstu: Pollard Thomas Edwards Architects & Chris Hodson źródło: copperconcept.org

Harmonijne połączenie starego z nowymFot. Tim Crocker

Data utworzenia: 06.04.2013


Komentarze

  • Jaśmina napisał(a):

    Budynek wygląda olśniewająco i rzuca się w oczy już z daleka. Ciekawym rozwiązaniem jest część skośna z oknami dachowymi, wygląda jakby budynek był ścięty.

  • Ewald napisał(a):

    Genialny pomysł połączenia starego z nowym. Podoba mi się ten odrestaurowany spichlerz połączony z nowoczesnym budynkiem, Taką koncepcję zabudowy widziałem też w Skandynawii gdzie obok starego domu rodziców jest nowoczesny dom dzieci, a jeszcze gdzieś niedaleko bywa jeszcze dom dziadków. I wszystkie trzy wyglądają doskonale pomimo upływu lat, Podoba mi się ten koncept.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły