Między naturą a przemysłem – nowy budynek Luxlait

 

Luksemburska spółdzielnia mleczarska wznosząc siedzibę nowego zakładu produkcyjnego postawiła nie tylko na nowoczesne technologie, ale także imponujący wygląd, kierując się w tym przypadku zasadą: skoro będzie widoczny, to musi wyglądać świetnie.

W efekcie poprzeczka została ustawiona naprawdę wysoko. Zakład powstał w miejscowości Bissen nieopodal stolicy Wielkiego Księstwa. Studio architektoniczne klv z Berlina stworzyło budynek przeznaczony do obsługi klienta i interaktywnej rozrywki określany VITARIUM. Niezwykle oryginalna bryła pokryta jest okładziną wykonaną ze złotawego stopu miedzi z aluminium. Czyni to z miejsca prawdziwą atrakcję turystyczną, której zadaniem jest przyciąganie uwagi obserwatora i świadczenie o wysokiej jakości żywności produkowanej w zakładzie. Wszyscy podróżujący w kierunku stolicy od północy autostradą A7 mijając przemysłowe tereny Roost dostrzegą nowy, charakterystyczny detal krajobrazu. Na samym środku równiny rozciągającej się ku zachodowi produkujące nabiał przedsiębiorstwo Luxlait nadało imponujący wygląd swojej na wskroś nowoczesnej fabryce usytuowanej w niedawno powstałym ośrodku przemysłowym. Efekt ten był możliwy dzięki eleganckiemu, konsekwentnemu w formie, perfekcyjnemu wykończeniu budynku. W północno-zachodniej części terenów zakładu stworzona została niezależna placówka, która ma zapewnić dostęp do przedsiębiorstwa alternatywny pod względem punktu znajdującego się bardziej na południu. Dwukondygnacyjny budynek został wciśnięty między strefę przemysłową a drogę dojazdową. Studio architektoniczne klv stworzyło interaktywne centrum rozrywkowo-wystawowe, którego działalność ma dotyczyć wszystkiego, co wiąże się z produktami mleczarskimi i zdrowiem. VITARIUM to budynek o powierzchni 2.000 m², w którym znajdziemy bar, bufet, hol, salę konferencyjną oraz obszar warsztatowy, co czyni go prawdziwie wielofunkcyjnym centrum obsługi gości.

Między naturą a przemysłem - nowy budynek LuxlaitFot. Dan Zoubek/studio klv/

Doskonale wyraża się tu także idea zrównoważenia – VITARIUM jest ogniwem łączącym sferę typowo przemysłową z otaczającymi terenami wiejskimi. Dowodem jest na przykład subtelne wplecenie w pagórkowaty krajobraz i bujne łąki sąsiedztwa oraz doskonała harmonia kolorystyczna bryły pokrytej złotawym stopem miedzi, która idealnie wpisuje się w otoczenie, mimo iż jednocześnie wyraźnie odznacza się na jego tle. Cechy formalne połączone z wysoką jakością i niezwykłym estetyzmem perfekcyjnie wykończonych blach ze stopu miedzi o ciepłej barwie i matowemu połyskowi sprawiają, że budynek stanowi uderzającą przeciwwagę dla neutralnej szarości prostych, geometrycznych kształtów typowych dla obiektów przemysłowych w których znajdują się biura i linie produkcyjne zakładu mleczarskiego. Kontury budynku nawiązaują do konstrukcji dachu dwuspadowego dominującego na wiejskich obszaracg. W tym przypadku nadano mu jednak nowoczesnym wydźwięk dzięki zintegrowanej okładzinie zewnętrznej przechodzącej łagodnie w bryłę dachu i elewację. Uzyskano w ten sposób pomost między tradycją i nowoczesnością: produktami tradycyjnymi typowymi dla wsi i nowoczesnym procesem technologicznym. z funkcjonalnego punktu widzenia VTARIUM składa się z trzech stref – każda z nich płynnie przechodzi w kolejną dzięki połączeniu jednorodnym płaszczem elewacji budynku. Spójność została zakłócona wyłącznie w północnej częsci dzięki inteligentnie zaarażonwanym świetlikom zwieńczonym kopułami oraz elementom perforowanym. Boczne powierzchnie budynku skierowane na zachód i wschód zostały obficie oszklone. Zaprojektowane tak sporadycznie występujące akcenty architektoniczne podkreślają estetyczny efekt spójności okładziny elewacyjnej ze stopu miedzi. Miedź znów zaprezentowała się jako wysokiej jakości materiał spełniający wszelkie funkcjonalne wymagania producenta nabiału najwyższej jakości. Budynek podkreśla, że producent stawia na zrównoważenie i długowieczność. Skierowany na drogę dojazdową front drugiej kondygnacji budynku wystaje poza obrys wejścia na niższym piętrze. Występ chroni wszystkich gości przed niekoprzystną aurą zanim wejdą oni do strefy obsługi klienta i skorzystają z funkcjonalności placówki. To właśnie tu, między recepcją, bufetem i windą budynek oferuje otwarty dostęp do prawdziwego serca VITARIUM – interaktywnego świata związanego z tematyką mleka i zdrowia. Na dzieci i dorosłych czeka 45 stacji roboczych, gdzie można znaleźć wszystkie informacje dotyczące produktów mleczarskich, zdrowego żywienia i ruchu. jest waga pokazująca jak niekorzystnie wypada porównanie wartości kalorycznej mleka i pizzy, większa wersja popularnej gry Tetris – w tym przypadku dzięki odrobinie sprawności fizycznej można zbierać produkty żywnościowe. Odwiedzający znajdą także rower pozwalający pedałującej osobie obserwować jakie ruchy wykonuje ludzki szkielet podczas jazdy na rowerze. Podobna atrakcja czeka odwiedzających Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Podczas odpoczynku na długiej ławie najmłodszy mogą oglądać filmy animowane o różnej tematyce na monitorach dostosowanych do wysokości poszczególnych osób. Znajdującej się w wydzielonej sali o owalnym kształcie kino 3D jest chyba najbardziej imponującą ze wszystkich zgromadzonych tam technicznych nowinek. Świat przygody jest bezpośrednio połączony z zabudowaniami części produkcyjnej zakładu tunelem zapewniającym płynne przemieszczanie się wycieczkom oprowadzanym przez przewodnika po poszczególnych elementach procesu technologicznego. Studio klv z Berlina zaprojektowało budynek, a także stworzyło całą jego interaktywną część. Opracowało także koncepcję identyfikacji wizualnej VITARIUM. Z kolei firma GMT Concept z Lozanny odpowiadała za nadzór nad pracami budowlanymi i realizacją detali konstrukcyjnych. W proces planowania VITARIUM, który rozpoczął się piętnaście lat temu, obok Ministerstwa Rolnictwa i Zdrowia zaangażowane było również Ministerstwo Edukacji. Pokazuje to, jak istotnym dla Księstwa Luksemburga stał się ten projekt. We współpracy z Ministerstwem Turystyki firma Luxlait zamierza spopularyzować VITARIUM również poza granicami kraju. Złotawy połysk miedzianego płaszcza pokrywającego ten charakterystyczny obiekt ma za zadanie przyciągać uwagę osób podróżujących ważną trasą komunikacyjną, jaką jest autostrada A7. Autor tekstu: CC źródło: copperconcept.org

Między naturą a przemysłem - nowy budynek LuxlaitFot. Dan Zoubek/studio klv/

Data utworzenia: 03.04.2013


dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły