Młyn, projekt WT Architecture

Fotografie: Andrew Lee
Fotografie: Andrew Lee 

Usytuowany wśród nieużywanych budynków gospodarczych młyn położony jest na stromym wzgórzu w dolinie na granicy Szkocji. Zadaniem architektów było przekształcenie budynku młyna w nowoczesny, wiejski dom letni z zachowaniem jego historycznego charakteru.

Projekt: WT Architecture
Lokalizacja: granice Szkocji, Wielka Brytania

Przestrzenie miały być proste, trwałe i solidne, z pięknymi widokami z każdej strony, a sypialnie małe, z maksymalnie dużą powierzchnią dzienną. Mimo otwartego planu pomieszczeń, kuchnia, jadalnia i pokój dzienny miały mieć własną tożsamość.

Charakterystyczna wydłużona bryła młyna wyłaniająca się spośród wzgórz podkreśla jego wyjątkową ekspozycję, również dzięki rozwiązaniom architektonicznym zastosowanym w oryginalnych murach. Oryginalny dach i podłogi były nie do odratowania, zastąpiono je nowymi utrzymanymi w tym samym stylu. Długość i ułożenie oryginalnych kamiennych murów młyna umożliwiły zastosowanie oszklonego świetlika w górnej części budynku, dzięki czemu światło wpada do niższych poziomów i można podziwiać szerokie panoramiczne widoki. Zmiany w pół poziomie pomieszczeń mieszkalnych podkreślają otwartą przestrzeń pokoju dziennego, kuchni oraz jadalni.

Oryginalne, odnowione modrzewiem, drzwi frontowe ukazują jadalnię i pozwalają zerknąć do rozjaśnionego pokoju dziennego. Schody prowadzą do kuchni, otwierającej się na przestronny ogród. Główna powierzchnia dzienna mieści się pół poziomu powyżej jadalni. Wcięte w mur okna zapewniają wspaniały widok doliny. Łazienka, pomieszczenie gospodarcze i sypialnia ukryte są w podziemnej części północnej. Na górze znajdują się trzy sypialnie. Do dwóch z nich można dojść schodami od strony wschodniej i zachodniej, dzięki czemu podwójnej wysokości parter jest dodatkowo oświetlony.

Oryginalne mury zostały naprawione przy użyciu kamienia i zaprawy wapiennej. Wnętrze ścian pokryto dobrej jakości sklejką świerkową i wykończeniem gipsowym, podłogi pokryte zostały deskami sosnowymi i polerowanym betonem.

nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_1 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_4 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_2 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_8 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_11 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_5 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_12 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_3 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_7 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_13 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_9 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_10 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_6 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_15 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_16 nowoczesna_STODOLA_WT-Architecture_17

Źródło: Nowoczesna STODOŁA, www.nowoczesnastodola.com
Zdjęcia: Andrew Lee

 

Data utworzenia: 23.02.2016


Komentarze

  • Robert napisał(a):

    Dość ciekawe wykorzystanie takiego nieużytku. Zachowały się jedynie ściany z muru, resztę odnowiono betonem i kamieniem, drewnem, szkłem i wyszło całkiem fajnie. Dzięki odnowieniu budynek dostał drugie życie. Są klienci, którym podoba się taki nowoczesny wiejski styl.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły