Nowy rodzaj fasady miedzianej w otoczeniu art noveau

Nowy rodzaj fasady miedzianej w otoczeniu art noveau
Nowy rodzaj fasady miedzianej w otoczeniu art noveau 

Stowarzyszenie Parafii Turku i Kaarina Parishes otrzymało od miasta Turku stary budynek szkoły wraz z działką. Wiele lat wcześniej zakończono renowację szkoły i zastanawiano się nad jej nowymi przeznaczeniem.

Prace rozpoczęto od postawienia nowego budynku na niezabudowanej części działki. Pierwsze trzy kondygnacje zaprojektowano na potrzeby Szwedzkiego Kościoła w Turku. Sala kościelna z wieloma udogodnieniami zajmuje parter, a na pozostałych kondygnacjach mieszczą się biura, sale spotkań itp. ostatnich trzech kondygnacjach znajdują się lokale biurowe wynajmowane firmom.

Dziedziniec budynku został zaprojektowany jako miejsce spotkań, wraz z najwyższej położoną częścią działki — zboczem sięgającym nowego budynku, tworzy coś w rodzaju amfiteatru. Trzypiętrowy budynek parkingu mieści 131 samochodów i jest dostępny z poziomu dziedzińca szkoły.

Budynek główny szkoły usytuowany jest przy ulicy, a sąsiedni budynek zbudowany na zboczu, znajduje się w odległości trzech metrów od ulicy. Pierwsze dwa piętra nowego budynku zostały poszerzone a wygląd elewacji dopasowano do fasady sąsiedniego budynku. Trzy pozostałe kondygnacje sięgają linii ulicy, podobnie jak budynek szkoły i pokryte są zieloną patynowaną miedzią. Po stronie ulicy stworzono arkady, ukrywające wejście, co nadaje fasadzie zróżnicowany kształt. Pozostałe elementy elewacji są otynkowane i pomalowane.

Nowy rodzaj fasady miedzianej w otoczeniu art noveau

Architektura terenu otaczającego budynek szkoły reprezentuje różne współczesne style od przełomu XIX i XX wieku aż po lata sześćdziesiąte.

Proces budowy, mający miejsce w centrum miasta, rozpoczął się od skomplikowanych prac ziemnych. Pierwsze trzy kondygnacje zostały postawione w skale unoszącej się nad działką. powierzchnia jest częściowo widoczna w budynku parkingu. Przed rozpoczęciem budowy rozpatrywano wiele możliwości konstrukcyjnych, ostatecznie zdecydowano się na betonowe kolumny i stropy wylewane na miejscu. Położenie pionowych konstrukcji podyktowane było funkcją parkingu, a klatki schodowe i betonowe konstrukcje ścienne służyły jako wzmocnienie konstrukcji. Większość ścian zewnętrznych powyżej linii gruntu zbudowana jest z cegły. Fasada od strony ulicy Aurukatu wyłożona jest miedzią. Przestrzeń wentylacyjną i pomocniczą oddziela od ściany okładzina elewacyjna typu sandwiczowego. Ściana nośna to dwukondygnacyjna konstrukcja z kompozytowych stalowych kolumn.

Na ostatniej kondygnacji, konstrukcja pionowa zbudowana została także z kompozytowych stalowych kolumn, a konstrukcja dachowa wykonana jest z kanałowej płyty stropodachowej zamontowanej w ramach HQ.

Nowy rodzaj fasady miedzianej w otoczeniu art noveau

Źródło: Forum miedzi

Data utworzenia: 28.08.2013


Komentarze

  • Damian napisał(a):

    nowoczesność i dziewiętnasty wiek, kościół i biura z parkingiem, wszystko w jednym miejscu. z zewnątrz można patrząc można powiedzieć, że tam jest jakaś korporacja, jednak można pomylić się. świetnie udało się połączyć dawny styl wykorzystując wszystkie możliwe techniczne nowości.

  • Piotrek napisał(a):

    Doskonały przykład rewitalizacji starego budynku połączony z przystosowaniem całego otoczenia do nowych funkcji społecznych przy zachowaniu spójności architektonicznej. Doskonała idea. Podobne rozwiązanie jest zastosowanie np. w centrum handlowym Ferrio. To bardzo ciekawa idea chronienia starych budynków dla nowych współczesnych potrzeb z zachowaniem ładu przestrzennego.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły