Pawilon dla słoni w zuryskim zoo

 

Najbardziej charakterystycznym elementem nowego pawilonu dla słoni jest przekrycie o miękkiej geometrii spłaszczonej kopuły, pozbawione podpór pośrednich. Drewniana konstrukcja o wysokości 18 m tworzy nieregularną kompozycję elementów pełnych i przeziernych. Dostęp do wnętrza światła dziennego zapewnia 271 świetlików wypełnionych poduszkami z folii ETFE, o łącznej powierzchni 2100 m².

Nowy pawilon zlokalizowany jest we wschodniej części zoo. Przed budynkiem projektanci stworzyli wybieg dla słoni, a roślinność zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz inspirowana była naturalnym środowiskiem, w jakim żyją słonie w Tajlandii.

W Kaeng Krachan, największym parku narodowym Tajlandii, żyje około 200 słoni. Zuryski ogród zoologiczny od lat wspiera władze parku w działaniach na rzecz ochrony tych zwierząt. By spopularyzować ideę, nowemu wybiegowi dla słoni w zuryskim zoo nadano nazwę Kaeng Krachan, a jego projekt został wyłoniony w międzynarodowym konkursie w 2008 roku. Jednym z jego podstawowych założeń projektu było zapewnienie zwierzętom warunków najbardziej przypominających naturalne. Pawilon o powierzchni 5400 m², mieści zagrodę dla 10 słoni, strefę dla zwiedzających, basen z przezroczystą ścianą o wymiarach 2,5 x 7 m oraz zespół pomieszczeń administracyjnych. Najbardziej charakterystycznym elementem obiektu jest jego przekrycie o miękkiej geometrii spłaszczonej kopuły. Pozbawiona podpór pośrednich, wysoka na 18 m drewniana konstrukcja zadaszenia tworzy nieregularną kompozycję elementów pełnych i przeziernych. Nastrój wnętrza przywodzi na myśl las, w którym światło dzienne w charakterystyczny migotliwy sposób przenika przez liście drzew.

Pawilon dla słoni w zoo w Zurychu (The Kaeng Krachan Elephant Park) Zurych, Szwajcaria
Autorzy: Markus Schietsch Architekten

Współpraca autorska: cga consulting group aeberhard, BGS & Partner Architekten AG, CH-Rapperswil, Fischer Architekten AG, Tri Air Consulting, Schmidiger + Rosasco
Architektura krajobrazu: Lorenz Eugster Landschaftsarchitektur und Städtebau, vetschpartner Landschaftsarchitekten AG
Konstrukcja: Walt+Galmarini
Inwestor Zoo Zürich AG
Powierzchnia terenu: 11000 m²
Powierzchnia całkowita: 5400 m²
Projekt: 2009
Data realizacji (początek): 2012
Data realizacji (koniec): 2014
Koszt inwestycji: 2220000 Euro

Data utworzenia: 12.09.2015


Komentarze

  • Kinga napisał(a):

    Bardzo efektowny dach. Niesłychanie się on wyróżnia. Ciekawym efektem są te świetliki, dzięki którym faktycznie budynek przypomina las.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły