Pracownia dla pisarza

Pracownia dla pisarza
Pracownia dla pisarza 

Zazwyczaj szopy stawiane w ogrodowych zakątkach pełnią funkcję składzików do przechowywania niepotrzebnych rzeczy. Czasami są miejscem, w którym chowają się znudzone dzieci. Tymczasem londyńska altana ma do odegrania nietypową rolę – przestrzeni pełnej skupienia.

Ukończony w 2013 roku projekt powstał na zamówienie angielskiego pisarza oraz ilustratora Hackney’a. Mieszkający w londyńskiej dzielnicy pisarz marzył o lokum, w którym mógłby pozwolić sobie na maksymalną koncentrację. Tym kierowali się architekci z biura Weston Surman & Deane, kreując w znajdującym się za domem ogrodzie biurowy obiekt.

Główne pomieszczenie zajmuje niemal całą powierzchnię budynku. Wyposażone jest w nim przedmioty niezbędne do pracy twórczej – biurko, krzesło, biblioteczka oraz stanowisko do higieny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by pokój ten wykorzystać również jako strefę relaksu.

Domek wita zadaszoną werandą, a po prawej stronie ukryła się wnęka przeznaczona na magazynowanie drewna kominkowego. Przytulne wnętrze oddzielają od podwórka przesuwane szklane drzwi występujące także w charakterze okien, co sprawia, iż przestrzeń jest pełna naturalnego światła.

Sercem domku jest otoczony betonowymi płytami piec zapewniający ciepło. Wokół pieca wije się montowany na zamówienie i zapełniający całą ścianę regał z księgozbiorem. W jedną z jego półek wkomponowano porcelanową umywalkę wraz z miedzianymi kranami, by po skończonej pracy, artysta mógł umyć narzędzia.

Materiałem wykorzystanym niemalże w całości obiektu jest drewno – podłogę zdobi sosnowe, natomiast resztę, w tym gonty dachowe – drzewo cedru. Pionowe, ażurowe, ułożenie listewek sprawia, iż budynek zdaje się świecić. Asymetryczne przesunięcia w nachyleniu dachu spowodowały, że idealnym rozwiązaniem stało się stworzenie świetlika, dzięki któremu światło słoneczne pada wprost na miejsce pracy pisarza.

Inspiracją do stworzenia domku była pasja artysty – literatura dla dzieci i mitologia. Bajkowe konotacje docenili twórcy AJ Small Project Awards 2014, wyróżniając projekt nominacją.

Więcej na: www.wsdarchitecture.com

Źródło: Design Alive
Tekst: Angelika Ogrocka
Zdjęcia: Wai Ming Ng

Data utworzenia: 28.12.2015


Komentarze

  • Wiktor napisał(a):

    Doskonały pomysł - taka strefa komfortu z boku, w pewnym oddaleniu od domu. Sam projekt super - naturalne materiały takie jak drewno, szkło wzbogacone o beton, nastój podsycany kominkiem i ażurową konstrukcją oraz świetlikiem w dachu - sam chętnie wybudowałbym na swojej działce gdybym miał więcej miejsca. Gratulacja dla inwestora i architektów.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły