Przedszkole w Ostrowi Mazowieckiej nominowane w konkursie Building of The Year! - Dekarz i Cieśla

Przedszkole w Ostrowi Mazowieckiej nominowane w konkursie Building of The Year!

 

Wyzwaniem postawionym przed architektami z XY Studio było stworzenie przedszkolnego obiektu, który sprawi, że nauka będzie ciekawsza, a zabawa bardziej edukacyjna. No i jeszcze budynek miał się podobać dzieciom. Przygotowany projekt został nominowany do prestiżowej nagrody Building of The Year w konkursie ArchDaily!

Przedszkole Żółty Słonik w Ostrowi Mazowieckiej przyciąga uwagę nie tylko ze względu na ciekawą bryłę budynku.

Rolę serca placówki pełni  dziedziniec wewnętrzny,  z dużą piaskownicą i drzewem, które daje cień w upalne dni – wyjaśnia Dorota Siblińska z pracowni XY Studio. Od strony północnej dziedziniec domyka zadaszona altana,  pełniąca funkcje rekreacyjne. Zastosowana na zewnątrz deska kompozytowa Viva Teak z oferty DLH codziennie musi sprostać wielu małym nóżkom. Produkt łączy zalety drewna i polimerów oraz charakteryzuje się dużą wytrzymałością, przez co zapewnia długie użytkowanie. Można go stosować na nawierzchnie ogrodowe: podesty, alejki, pomosty, obrzeża basenów i oczywiście przydomowe tarasy. Deska tarasowa w ofercie DLH dostępna jest wraz z wszystkimi niezbędnymi akcesoriami do jej montażu (legary, klipsy oraz listwy wykończeniowe).

Dziedziniec przedszkola połączono bezpośrednio z salami dydaktycznymi. Przeszklenia korytarzy i niskie zadaszenia, stanowiące obejście dziedzińca, łączą się bezpośrednio z salami dydaktycznymi, sprawiając, że zaciera się granica między wnętrzem a otoczeniem, zarówno dla przebywających w środku budynku, jak bawiących się na patio, zaś sam budynek wydaje się być mniejszy niż w rzeczywistości.

Budynek został tak usytuowany względem stron świata, że zapewnia wymaganą przepisami ilość światła i zachowuje jednocześnie duży poziom zacienienia na dziedzińcu wewnętrznym. Dzięki obniżeniu poziomu nadproży i wydłużeniu otworów uniknięto konieczności przesłaniania górnych powierzchni okien roletami przed bezpośrednim przegrzaniem pomieszczeń zbyt mocnym snopem światła. W każdej sali zaprojektowano po dwa lub trzy świetliki dachowe – tego typu doświetlenie zapewnia więcej światła niż okna o wymiarach standardowych.

Również aranżacja dziedzińca  zaprojektowana została z myślą o codziennych wędrówkach światła i cienia. Usytuowanie centrum zabaw pomiędzy skrzydłami budynku zapewnia dzieciom, przebywającym w piaskownicy oraz w podcieniach wokół dziedzińca, komfort i bezpieczeństwo. W ciągu dnia cały czas zacieniona jest przynajmniej połowa dziedzińca, dzięki czemu ani przestrzeń zewnętrzna ani korytarze nie przegrzewają się. Jasne, przeszklone korytarze łączą się z dziedzińcem i pełnią  funkcje szatni.

Życie przedszkola koncentruje się wokół drzewa rosnącego pośrodku wewnętrznego dziedzińca. Dziedziniec z altaną dopełniają bryłę budynku, pełniąc funkcje widowni oraz sceny – letniego placu zabaw. Skrzydła budynku stanowią ponadto barierę przed wiatrem, co powoduje wydłużenie czasu, który dzieci mogą bezpiecznie i komfortowo spędzać na świeżym powietrzu. W tak starannie zaprojektowanym miejscu łatwiej przyzwyczaić się do rozłąki z rodzicami, a dzięki formie bryły i otoczenia, uwrażliwić dzieci na piękno otaczającego świata.

xystudio-DLH6 xystudio_DLH xystudio-DLH1 xystudio-DLH4 xystudio-DLH2 xystudio-DLH5 xystudio-DLH7 xystudio-DLH8

 

Data utworzenia: 17.04.2016


Komentarze

  • Arkady napisał(a):

    Przedszkole Żółty Słonik rzeczywiście wygląda imponująco i barwnie, aż chce się tam wejść.To doskonały pomysł dzięki któremu maluchy powinny z chęcią tu przychodzić i rozwijać się w inspirującym wnętrzu. Niebanalna realizacja, inspirująca estetyka i zieleń to elementy motywujące dla naszych milusińskich - gratulacje.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły

Nasza strona zapisuje ciasteczka, możesz to zablokować w ustawieniach przeglądarki.
flyfooter
x