Przestrzeń biurowa na dachu centrum handlowego

 

Centrum handlowe w śródmieściu Helsinek. Renowacja przestrzeni dachowych ponad nim jest przykładem w pełni zrównoważonego rozwiązania zapewniającego jednocześnie pożądane przestrzenie biurowe.

Szerokie zastosowanie wstępnie patynowanej miedzianej powłoki elewacyjnej sprawia, że budynek Evli Bank Office Tower wpisuje się w historyczne tło zielonej miedzianej linii dachowej obecnej w centrum miasta. Budynek jest zupełnie nową konstrukcją wzniesioną w niecodziennym miejscu – na szczycie olbrzymiego centrum handlowego w sercu Helsinek. To zupełnie nowa przestrzeń dla biur i sklepów. Evli Bank był już wcześniej obecny w różnych miejscach na terenie centrum handlowego, ale firma dążyła do zgromadzenia swoich pracowników pod jednym dachem. W normalnych warunkach znalezienie miejsca w centrum Helsinek jest zadaniem niemożliwym – trudno też o znalezienie niezagospodarowanego budynku. Dlatego postanowiono skorzystać z alternatywnego rozwiązania i stworzono nową przestrzeń biurową na dachu centtrum handlowego. Nowy budynek składający się z pięciu kondygnacji wykorzystuje niezagospodarowaną przestrzeń dachową, w tym stary parking samochodowy. Typowo komercyjny budynek został osadzony na utwardzonej powierzchni i jest częściowo osłonięty wyższymi poziomami centrum handlowego. Miedziana elewacja i kształt litery L pozwoliło na stworzenie nowego, przeszklonego geometrycznego atrium zalanego światłem. Przestrzeń wtula się w oryginalną konstrukcję budynku zapewniając jej więcej światła słonecznego i pionową przestrzeń komunikacyjną.

Materiał wpisany w kontekst

Przestrzeń biurowa na dachu centrum handlowegoFot. Matti Kallio

Kontekst kulturowy i historyczny centrum miasta oraz obecność budynków z miedzianymi fasadami. Jak twierdzi Olli Rouhiainen z pracowni architektonicznej te dwie kwestie były najważniejsze gdy rozważano wybór miedzi na materiał elewacyjny. Umiejscowienie budynku tak wysoko wymagał zastosowania przez konstruktorów prestiżowego materiału wykończeniowego. Oryginalne budynki centrum handlowe już wcześniej zostały wyposażone w miedziane fasady. Elewacja budynku Evli Bank została wykonana przy użyciu wstepnie patynowanej miedzi, której zielone plamki odsłaniają nieco ciemniejszą, oksydowaną dolną część, co nadaje powierzchni zróżnicowany i żywy charakter. Miedź została użyta w dwóch postaciach: zakrzywionych profili stanowiących ciągłą, modulowaną powierzchnię oraz systemu poziomowych żaluzji profilowanych, zapewniających efekt przejrzystości. Żaluzje głębokie na 90 mm zostały zamocowane do profili montażowych, a ich powierzchnia została powleczona ciemną, oksydowaną miedzią przy pomocy kwasoodpornych nitów. Połączenie fasady profilowanej i żaluzjowej orac ich żywe, wstępnie patynowane powierzchnie miedziane sprawiają, że historyczna linia centrum Helsinek zyskuje nową, głęboko zieloną warstwę. Autor tekstu: Hannele Kuusisto and Chris Hodson źródło: copperconcept.org

Przestrzeń biurowa na dachu centrum handlowegoFot. Matti Kallio

Data utworzenia: 07.04.2013


dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły