Rok szkolny z budową w tle

Rok szkolny z budową w tle
Rok szkolny z budową w tle 

Obiekt Collège Henry Wallon w St. Martin d’Hères został wybudowany na terenie starego kompleksu szkolnego w ramach przyjętej koncepcji urbanistycznej. Dla podkreślenia wizualnej spójności z naturą i architekturą otoczenia obiekt zyskał łagodne linie. Główne założenia projektowe to realizacja inwestycji przy kontynuowaniu normalnej pracy szkoły oraz zastosowanie przyjaznych dla środowiska materiałów odnawialnych.

Mający kształt litery „H“ kompleks szkolny składa się z trzech połączonych ze sobą budynków: jednego bazującego na liniach prostych, jednego opierającego się na łukach oraz zaokrąglonej hali, służącej jako łącznik i element centralny między obydwoma budynkami. Takie usytuowanie nadaje kompleksowi budynków charakter zarówno miejski, jak i szkolny. Zwrócone w stronę ulicy i autostrady fasady zewnętrzne posiadają osłony przeciwsłoneczne ze szkła i dachówki ceramicznej, natomiast elewacje wewnętrzne zawierają miejscowe gatunki drewna oraz szklane elementy fasadowe. Tego rodzaju dualizm materiałowy podkreśla z jednej strony zewnętrzne włączenie budynku w kontekst urbanistyczny, choćby przez zastosowane produkty ceramiczne, nadające im ciepły i materialny charakter. Drewno użyte w strefie wewnętrznej stwarza spokojną i wyważoną atmosferę, sprzyjającą szkolnej nauce.

Rok szkolny z budową w tle
Rok szkolny z budową w tle

Całość pełna krzywizn

Przyjęte rozmieszczenie budynków charakteryzuje wzajemne oddziaływanie zastosowanych krzywizn otaczających boisko szkolne od strony frontowej kompleksu. „Z uwagi na swój kształt i format dachówka Actua nadaje się znakomicie do takiego łukowego prowadzenia linii, a poprzez swoją naturalną barwę przyczynia się do skutecznego włączenia szkoły w strukturę urbanistyczną“, uważa Jean-Paul Roda, architekt reprezentujący biuro r2k architecture.

Rok szkolny z budową w tle

W duchu zrównoważonego rozwoju.

Najważniejsze ingerencje budowlane są zgodne z wymaganiami francuskiego standardu RT 2005: osłona dziedzińca przed zimnym wiatrem, unikanie przeizolowania oraz eliminacja mostków cieplnych dzięki lekkim fasadom na budynkach szkoły, internatu, hali sportowej i mieszkań służbowych, jak również dzięki odprowadzaniu wody deszczowej przez dach zielony. Duże okna optymalizują światło dzienne, przy czym wszystkie pomieszczenia są wyposażone w energooszczędne oświetlenie z indywidualną regulacją.

Rok szkolny z budową w tle

Logistyczny majstersztyk

Opisywane zadanie inwestycyjne było realizowane etapami w czasie normalnej pracy szkoły do września 2010 r. W pierwszym etapie budowy w roku 2008 rozpoczęto budowę czterech mieszkań służbowych, a następnie wyburzono stare mieszkania. Budynek prosty i budynek łukowy oraz hala łącznikowa zostały wzniesione w drugim etapie budowy, natomiast w trzecim etapie zrealizowano stołówkę i halę sportową. Po przeniesieniu nauczania do nowych pomieszczeń, w czwartym i ostatnim etapie realizacji, wyburzono stary budynek szkolny.

Rok szkolny z budową w tle

Zastosowanie materiałów regionalnych i odnawialnych umożliwiło zręczne połączenie w tym oryginalnym projekcie przyjaznej dla środowiska technologii budowy z kreatywnością architektoniczną i urbanistyczną. Projekt: Budynek szkoły Henry Wallon, St-Martin d’Hères Zamawiający: Conseil général de l’Isère Architekt: Jean-Paul Roda, r2k architecture Dachówka: Koramic Actua – naturalna czerwień

Data utworzenia: 26.02.2013


Komentarze

  • Gonia napisał(a):

    Dziwnie dla mnie wygląda budynek, który składa się praktycznie z samych krzywizn. Jednak jestem przyzwyczajona, że ściany stoją pod kątem prostym. Zastanawiam się jak wewnątrz przy ścianach stoją szafki, chyba muszą być specjalnie projektowane i robione pod wymiar. Potem nie można ich przestawić w inne miejsce. Ale co kto lubi.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły