Starfall Farm projekt Invisible Studio w Wielkiej Brytanii

Stafall Farm, Invisible Studio
Stafall Farm, Invisible Studio 

Xa Sturgis i Anna Benn to właściciele pięknego, powiększanego kiedyś domu, stojącego w Dolinie Św. Katarzyny. To właśnie tego budynku i jego przeróbek dotyczy projekt Invisible Studio.

Materiały, które pochodziły z rozebranych stodół wykorzystano do przebudowy budynku. Wyjątkowe obicie ścian zastosowano, by ukryć wielkość przybudówki. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania i wzbudził ogromne zainteresowanie. .  Starfall Farm w Wielkiej Brytanii - projekt Invisible Studio Zewnętrzne ściany budynku obito drewnem. Zaprojektowano je tak, że udało się ukryć zbyt duże okna i drzwi w mało trakcyjnej przybudówce na tyłach domu. To obicie okazało się mieć kluczowe znaczenie. Znaczne koszty rozbiórki i wybudowanie nowego elementu sprawiły, że klient zdecydował, by ta część domu pozostała. Projekt nadzorował jeden z bardziej konserwatywnych brytyjskich zespołów, zajmujących się tego typu przebudową. Klient miał ograniczony budżet i to także wymagało odpowiedniej strategii. Ta strategia polegała na znalezieniu takiego materiału, który nie tylko zamaskuje brzydotę budynku, ale także pasował do dobudowanej, nowej części. Ponieważ założono także, że stworzony zostanie budynek ekonomiczny. Odpowiednie ustawienie okien i drzwi miało zatem ogromne znaczenie. Dlatego powstało duże przeszklenie w kuchni z przesuwnymi, szklanymi płytami. Można je było ukryć w ścianach i otworzyć tym samym dom na dolinę. A to sprawiło wrażenie, że część czynności wygląda tak, jakby była wykonywana na zewnątrz.

Królujący beton

nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-13nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-16Przy betonowej ławce umieszczono okno. Takie rozwiązanie daje możliwość czytania gazety w świetle dziennym. Inne ważne okno powstało nad wanną. Dzięki niemu można podczas kąpieli podziwiać kwitnącą łąkę. Ulokowane po wschodniej stronie dachu świetliki  wpuszczają do domu poranne słońce.Można stwierdzić, że każde drzwi i okna znalazły się w odpowiednim miejscu. W środku dominuje beton. Jest tu betonowa podłoga, kuchnia, wbudowane ławki i czyste betonowe ściany. Zatem obicie domu zaprojektowano tak, że nie tylko ukrywa rozmiary całego budynku, ale także maskuje okna i drzwi umieszczone w fasadzie i zapewnia więcej prywatności mieszkańcom domu. Nową część domu podniesiono o pięć stopni. Efekt taki zastosowano, by domownicy cieszyli się piękniejszymi widokami ogrodu i całej doliny.  Surowe wykończenie elementów zewnętrznych – odsłonięty tynk i beton, surowe modrzewiowe drewno nadają budynkowi niepowtarzalny charakter. Istotnym i niezwykle ciekawym zabiegiem okazało sięzastosowanie płytek glinianych, które odzyskano z budynków istniejących kiedyś na działce.

Architekt i zdjęcia: Invisible Studio

Tekst: nowoczesna STODOŁA

      nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-04nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-17 nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-05nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-03 nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-06nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-08 nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-07 nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-10 nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-09 nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-12 nowoczesna-stodola-starfall-farm-invisible-studio-11  

Data utworzenia: 19.07.2020


Komentarze

  • romantyk napisał(a):

    Fantastyczne połączenie drewna z betonem stwarza świetne wrażenie ciężkiej budowli z akcentami ekologii. Dodatkowo przestronne przeszklenie pozwala na podziwianie ogrodu i jednocześnie dodaje lekkości całe budowli. Doskonały pomysł na domek w oparciu o istniejącą budowlę. Z pewnością obniża koszty a jednocześnie stanowi przytulne gniazdko rodzinne.

  • Damian napisał(a):

    odpowiednie połączenie prostych materiałów takich jak beton, drewno i szkło dało elegancki efekt budynku. już od dawna ludziom podobają się proste konstrukcje. najważniejsze, że to materiały są stosunkowo niedrogie, na które większość ludzi może sobie pozwolić.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły