Stodoła CHURCH HILL BARN

Stodoła CHURCH HILL BARN
Stodoła CHURCH HILL BARN 

Na terenie dawnego folwarku, zniszczonego przez pożar w 1950 roku, zachowały się budynki rolnicze, które dzięki swojemu ułożeniu tworzyły podwórze, zaś centralnym elementem tego miejsca, z pięknymi widokami na wiejskie krajobrazy, była duża stodoła o wyglądzie kościoła.

Architekt: David Nossiter Architects

nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-04Church Hill Barn zlokalizowana jest na pograniczu angielskich hrabstw Essex i Suffolk, a jej okolice zostały uwiecznione na obrazach jednego z najwybitniejszych pejzażystów XIX wieku, Johna Constable’a. Dawniej był to folwark pobliskiej posiadłości, która została zniszczona przez pożar w 1950 roku. Przetrwały budynki rolnicze, które dzięki swojemu ułożeniu tworzyły podwórze, zaś centralnym elementem tego miejsca, z pięknymi widokami na wiejskie krajobrazy, była duża stodoła o wyglądzie kościoła.

Budynek zbudowany na planie krzyża miał wiele mniejszych przestrzeni po bokach, które pozwalały wykonywać różne czynności pod jednym dachem. Cały kompleks zabudowań rolniczych jest spuścizną jednego z pionierskich propagatorów takiej organizacji farmy – Johna Gurdona Esquire’a – pierwszego właścicielem tego miejsca. Obecni właściciele kupili budynki w stanie rozpadu, sprzedali swoją nieruchomość w pobliskim Corchester i zdecydowali się mieszkać w przyczepie podczas prowadzonej budowy i renowacji.

Duża część tych prac wiązała się z naprawą dachu – właściciele chcieli, by od wewnątrz była widoczna stara konstrukcja dachu, ale wszystko miało spełniać normy związane z odpowiednim ociepleniem, dlatego dach został ocieplony po stronie zewnętrznej. Dachówkę i część drewnianych materiałów udało się pozyskać z innych budynków rolniczych, które znajdowały się na miejscu, a były zbyt zniszczone, by można je było skutecznie odnowić.

Ściany zewnętrzne zostały ocieplone wełną owczą i obite drewnem modrzewiowym, które pozostawiono, by ulegało naturalnym zmianom. Oryginalne otwory w ścianach zostały zamknięte przeszkleniami, lekko chowającymi się za linią zewnętrzną ścian. Duże szklane drzwi przesuwne wykonane na specjalne zamówienie, zamknęły otwarte wcześniej wnętrze, ale pozostawiły piękne widoki na ogromne pola, które rozciągają się w oddali. W dachu wstawiono dwa trzymetrowe okna, które wpuszczają do wnętrza o wysokości 8 metrów ogromną ilość naturalnego światła, a przez całe wnętrze ciągną się polerowane betonowe podłogi.

Podczas tworzenia projektu podjęto decyzję, by przestrzeń pozostała maksymalnie otwarta. W miejscach, w których było to niezbędne, stworzono specjalne podziały przestrzeni, często w formie mebli – meble w tym wnętrzu zostały starannie przemyślane i pomagają organizować całe wnętrze, zapewniają także prywatność w łazienkach i sypialniach.

  nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-08 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-07 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-09 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-02 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-12 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-06 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-10 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-11 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-16 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-15 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-14 nowoczesna-stodla-church-hill-barn-david-nossiter-architects-13

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Zdjęcia: David Nossiter Architects

 

Data utworzenia: 21.11.2016


dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły