The Dairy House – Dom Mleczarnia

 

W nowej wersji dawna mleczarnia stała się domem z pięcioma sypialniami i małym basenem.

Architekt: Skene Catling de la Pena
Lokalizacja: Somerset, Wielka Brytania

Budynek stoi na działce o wielkości 850 akrów w Somerset w Wielkiej Brytanii, której przestrzeń została rozplanowana na nowo – usunięto przylegające do głównego budynku szopy oraz dodano przybudówkę, aby stworzyć łącznie pięć sypialni, trzy łazienki oraz sporą przestrzeń główną z pomieszczeniami o lepszych proporcjach. Początkowo miał być to dom na wynajem, ale ostatecznie stworzono miejsce odpoczynku dla klienta, rodzaj ucieczki z głównej części posiadłości. Miało to być miejsce ustronne, a zmiany miały sprawiać wrażenie naturalnego powiększenia istniejącej wcześniej konstrukcji, by całość wydawała się niezaprojektowana.

Celem projektu było połączenie prywatności i odosobnienia z otwartością na szerszy krajobraz. Inspiracją dosłowną było składowane na podwórku drewno, a inspiracją literacką stało się opracowanie architektoniczne i powieść erotyczna w jednym, zatytułowane La Petite Maison – An Architectural Seduction, napisane przez francuskiego pisarza z XVIII wieku o nazwisku Jean-Francois de Bastide.

Warstwowe drewno dębowe oraz szkło typu float tworzą niesamowity efekt filtrowanego światła – wchodząc do niektórych pomieszczeń ma się wrażenie jakby wkraczało się do świata podwodnego, a sposób, w jaki światło przemieszcza się po całym domu w ciągu dnia, przyciąga również jego mieszkańców. Wczesnym rankiem nisko położone słońce przebija się przez szkło ułożone od strony wschodniej budynku, które działają jak pryzmat i stwarzają wodną poświatę, która pełza po ścianach i podłogach. Około południa, kiedy słońce jest wysoko, światło przedostaje się przez szczelinę w dachu oraz szklaną część podłogi na piętrze, pozwalając spojrzeć w niebo z części parterowej. Nocą proces się odwraca, a płomienie z kominka są widoczne z zewnątrz.

Założeniem projektu było wykorzystanie maksymalnej ilości lokalnych materiałów. Drewno z posiadłości zostało przerobione na deski i wysuszone w pobliskiej stodole, a metoda suszenia drewna, w której surowe deski w celu swobodnego przepływu powietrza oddzielono separatorami, stały się myślą przewodnią dla wykonania dobudówki. W podobny sposób wykonano warstwowane szło, które im niżej jest położone nabiera większej głębi, aby wzmocnić poczucie ciężkości i rustykalności budynku.

Poczucie przebywania w miejscu ustronnym architekci uzyskali przez zastosowanie kamuflażu – forma i wielkość dobudówki jest spójna i stanowi jedną całość z istniejącą wcześniej konstrukcją. Dom miał wydawać się niezmieniony od zewnątrz, a zaskakiwać dopiero po wejściu do środka. Najbardziej prywatne pomieszczenia zostały urządzone jako największe i najbardziej luksusowe – budynek miał bowiem honorować odosobnienie.

Ściany szczytowe wykonano ze sztywnych belek, które rozciągnięto między dużymi stalowymi elementami i przymocowano do istniejącej wcześniej konstrukcji oraz zwału ziemi, ciągnącego się obok. Nowa konstrukcja, złożona z warstw dębu i bloków laminowanego szkła, wykonana została przez miejscowego producenta mebli, Paula Longpré’a, który przyzwyczajony jest do precyzyjnych wykończeń i dopasowywania materiałów z dokładnością co do milimetra. Drewno zostało docięte i wykończone w jego warsztacie oddalonym od posiadłości o dwie mile, a bloki szkła zostały przygotowane przez lokalnego profesjonalnego szklarza.

Drewno dębowe z zewnątrz ma surowy wygląd, ale od środka zostało idealnie wypiaskowane. Również szkło zostało wypolerowane tylko po stronie wewnętrznej i przepuszcza światło przez ściany, tworząc efekt konstrukcji lekkiej od środka, choć z zewnątrz wydaje się być ona znacznie cięższa, bardziej surowa i rustykalna. Konstrukcję wykonano na miejscu z materiałów prefabrykowanych, a bloki szkła osadzono na gumowych uszczelkach, które z kolei przylegają ściśle do drewna. Zastosowano również uszczelnienia piankowe oraz czysty silikon, aby cała konstrukcja była całkowicie odporna na zmienne warunki pogodowe. Firma Pilkington szkło na rozbudowę budynku podarowała ze względu na fakt, że nigdy wcześniej nie stosowano takiej techniki budowy.

W budynku wykorzystano wiele szkła w różnych formach, aby podkreślić wrażenie stopniowego odsłaniania domu. Bloki laminowanego szkła tworzą barierę przypominającą wodę, przepuszczając delikatne światło w pomieszczeniach łazienkowych, dając wrażenie zamknięcia przy jednoczesnym połączeniu z zewnętrznym krajobrazem. Firma Instrument Glass, produkująca soczewki do celów naukowych i wojskowych, dostarczyła cztery okna z bloków szkła o obniżonej zawartości żelaza. Dwustronne lustro odbija wodę z basenu i tworzy swoisty pas prowadzący przez budynek i pozwalając spojrzeć przez dwa piętra, zależnie od poziomu światła i pory dnia. Dzięki zastosowaniu takiej techniki przy wejściu, w lustrze odbija się pobliski krajobraz, który dopiero po podejściu bliżej odsłania klatkę schodową oraz dolną część budynku. To także rodzaj osłony dla oświetlenia przy głównym wejściu – nadchodzącym gościom można się dokładniej przyjrzeć przez starą lunetę umieszczoną w konstrukcji lustrzanej ściany. Samoczyszczące szkło tworzy rodzaj ekranu dla basenu oraz pełni funkcję świetlika dachowego.

nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_15 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_12 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_3 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_5 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_8 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_16 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_13 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_9 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_10 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_14 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_19 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_6 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_17 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena-_1 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_7 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_4 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_22 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_23 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_20 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_18 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_11 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_24 nowoczesna_STODOLA_The-Dairy-House_SkeneCatling-de-la-Pena_21

Źródło: Nowoczesna STODOŁA, www.nowoczesnastodola.com

Data utworzenia: 04.03.2016


Komentarze

  • Emil napisał(a):

    Bardzo podoba mi się ten projekt przerobienia starej mleczarni w taki przestronny, nowoczesny dom. Połączenie drewna z odzysku (dąb) i szkła daje niezwykły efekt. Sama koncepcja budowy warstwowej też jest super. Chętnie pomieszkałbym w takim domu .

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły