U-House nad rzeką Ason

U-House nad rzeką Ason
U-House nad rzeką Ason 

Założeniem architektonicznym projektu było złamanie zasad, by ostatecznie powstało coś oryginalnego i w pełni funkcjonalnego. W efekcie ilość została zamieniona w jakość i architektom udało się stworzyć małą wioskę na brzegu rzeki Ason.

nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-15

Architekt: Estudio MAPAA

U-House to projekt rozpoczęty w 2009 roku, który powstawał znacznie wolniej niż początkowo zakładano – w sumie ponad 6 lat. Była to szczególna podróż architektoniczna, wymagająca 17 wizyt na miejscu, pokonania blisko 12 tysięcy kilometrów, 8 spotkań w miejscowym ratuszu i znacznie większej liczby spotkań z klientem. Aby uzyskać ostatecznie zamierzony efekt końcowy i uniknąć zbyt dużej liczby niepożądanych modyfikacji, wymieniono blisko 2 tysiące maili i spędzono niezliczone godziny na rozmowach telefonicznych.

Powstały po długich debatach projekt na pierwszy rzut oka wydaje się być tylko czterema domami połączonymi w całość. Strategia opierała się na połączeniu początkowo niezależnych modułów funkcjonalnych, przy odpowiednim wykorzystaniu całej działki, a poetyczna metafora projektu na założeniu, że lepsze dwie pary oczu, niż jedna – ciemna strona zewnętrzna stanowi kontrast dla białych i jasnych wnętrz.

nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-04 nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-10nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-15 nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-11nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-06nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-07  nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-08nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-09nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-05   nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-03nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-13 nowoczesna-stodola-u-house-estudio-mapaa-14

Zdjęcia: Ira Lombardia

Tekst: nowoczesna STODOŁA

Data utworzenia: 16.11.2016


Komentarze

  • Magda napisał(a):

    Budynki ułożone względem siebie w niestandardowy sposób. Wielkie, przeszklone ściany umożliwiają obserwowanie przepięknych widoków.

  • Wiktor napisał(a):

    Ciekawa propozycja połączenia niezależnych modułów w jedną całość. Początkowo trudno się przyzwyczaić ale po przeanalizowaniu już nie jest źle. Chętnie pomieszkałbym w takim U-House.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły