Zakończenie budowy Centrum Kulturalno-Rekreacyjnego na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

 

Prace nad realizacją Centrum Kulturalno-Rekreacyjnego na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zostały zakończone. Projekt obiektu wykonany został przez konsorcjum Consultor z Poznania i Pracowni Chilli Anity Horowskiej z Tarnowa Podgórnego, a jego realizację przeprowadziła firma Skanska.

Centrum Kulturalno-Rekreacyjne na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

Autorzy: Konsorcjum pracowni Consultor z Poznania i Pracowni Chilli Anity Horowskiej z Tarnowa Podgórnego
Generalny wykonawca: Skanska
Powierzchnia zabudowy: 3511,7 m²
Powierzchnia użytkowa: 8261,03 m²
Kubatura: 51692,0 m³

Centrum kulturalno-rekreacyjne na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu łączy w sobie funkcje hotelową, widowiskowo-konferencyjną, rekreacyjną i gastronomiczną. Na nowo powstały obiekt składa się pięć części. Bryły trzech dominujących budynków formą i charakterem nawiązują do dawnych wiejskich stodół, a połączenia pomiędzy nimi ukryto pod zielonymi skarpami.

Ramy tematyczne Centrum Kulturalno-Rekreacyjnego w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu wyznaczają żywioły wody i ognia oraz sacrum – trzy elementy od zawsze obecne w życiu ludzi mieszkających na wsi.

Główny budynek wzniesiono wokół dwóch kominków, będących symbolem domowego ciepła i gościnności. Wewnątrz zlokalizowany został hol główny wraz z restauracją, który pełni funkcję węzła komunikacyjnego. Z holu można się dostać się do poszczególnych stref funkcjonalnych obiektu i całego założenia – części hotelowo-basenowej i rekreacyjnej (budynek „wody”) oraz sali widowiskowej (budynku „sacrum”). Piętro wyżej mieszczą się dwie sale wielofunkcyjne, zaś w piwnicy strefa rekreacji z kręgielnią i siłownią.

Budynek „wody” znajduje się po zachodniej stronie głównego obiektu i mieści kompleks basenów i saun, a także pokoje noclegowe dla 150 osób.
Całość dopełnia budynek nawiązujący do sfery sacrum. Jest to przestronna sala widowiskowa z widownią, z której przez szklaną ścianę o wymiarach 5,2 x 9,4 m roztacza się widok na las. Na pierwszym i drugim piętrze budynku znajdują się biura, pomieszczenie oświetleniowca i dźwiękowca oraz kabiny tłumaczy.

Każdy z trzech dominujących budynków wykończony został innym materiałem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Budynek „sacrum” niemal w całości pokrywa ręcznie formowana cegła. Budynek „ognia” wyróżnia się przeszklonymi frontowymi ścianami elewacyjnymi oraz ciemnym kolorem łupka. Ostatni budynek, mieszczący hotel i restaurację budynek „wody”, wykończony jest drewnem.

Plac przed nowo powstałym obiektem łączy go z pozostałymi budynkami skansenu i nawiązuje do podwórza domostwa oraz rynku we wsi, gdzie koncentruje się życie ludzi. W ramach budowy zapewniona została również niezbędna infrastruktura: drogi, parking dla samochodów i autokarów, a także projekt zieleni i małej architektury, a obiekt w całości przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych. Za realizację centrum odpowiada firma Skanska.

Data utworzenia: 20.08.2015


Komentarze

  • Magda napisał(a):

    Budynki na pierwszy rzut oka przypominają stodoły. Podobają mi się zwłaszcza przejścia między budynkami ukryte częściami zielonymi.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły