Zakończenie budowy nowego biurowca Lippa Vinossa

Zakończenie budowy nowego biurowca Lippa Vinossa
Zakończenie budowy nowego biurowca Lippa Vinossa 

Nowy biurowiec Gminnego Urzędu Ubezpieczeń Emerytalnych wzniesiony na pustej działce w samym środku centrum Helsinek, został zaprojektowany przez architektów: Käpy i Simo Paavilainen. Budynek umieszczono pomiędzy starszymi, wielopiętrowymi zabudowaniami o różnych stylach. Nowy biurowiec harmonijnie wtapia się teraz w krajobraz nie burząc jednolitego charakteru ulic.

Profesjonalny konkurs architektoniczny

Gminny Urząd Ubezpieczeń Emerytalnych zorganizował konkurs architektoniczny na projekt nowego biurowca. Spośród kandydatów zgłoszonych do konkursu wybrano pięć biur architektonicznych, które otrzymały za zadanie zaprojektowanie biurowca dla 420 pracowników. Z prac konkursowych jury jednogłośnie wybrało propozycję architektów Simo i Käpy Paavilainens, o nazwie Lippa Vinossa. Nazwa pochodzi od zadaszenia nad wejściem do budynku, które umieszczono ukośnie w stosunku do ulicy. Na gładkiej i nowoczesnej fasadzie znajduje się przy wejściu nacięcie, które wywołuje wrażenie dynamiki formy. Od strony ulicy zastosowano jednolity materiał: jasny, naturalny kamień i szkło.

Patynowanie płytek z miedzi

Od strony wewnętrznej budynek prezentuje się już nieco inaczej. Od dawna znajdowała się tam stara budowla, którą postanowiono zachować. Obecnie znajduje się w niej lokum projektów Urzędu Ubezpieczeń Emerytalnych. Stary i nowy budynek wspólnie odgraniczają przestrzeń i tworzą małe, osłonięte podwórze. Forma fasady jest tu bardziej różnorodna i nawet warstwa wierzchnia została wykonanna w odmienny sposób. Mierząca 1600 m2 fasada jest pokryta ręcznie patynowanymi miedzianymi płytkami. Taśmy miedzi powleczono patyną w fabryce, natomiast płytki wyprodukowane zostały przez fińskie przedsiębiorstwo metalurgiczne Ruukki Oy. Życzenie architektów dotyczące odcieni i wzorów miedzianego materiału spełniono z najwyższą dokładnością. Ponieważ odcienie śniedzi są różnorodne również w naturze, starano się zatem osiągnąć efekt mieniącej się miedzianej powierzchni.

Płytki zainstalowane na ścianach wyprodukowano z taśmy o grubości 2 mm. Ciemna utleniona miedź została spryskana warstwą patyny, która zabarwiła ją na zielono. Z pokrytego patyną materiału wyprodukowano odciśnięte w formie płytki typu N, które następnie zostały zainstalowane przez Suomen Ohutlevyasennus Oy. Mikko Jokinen, odpowiedzialny za instalację, opowiada, że początkowo przymocowana została rama ze stali nierdzewnej, do której następnie przyśrubowano płytki. Według Jokinena prace instalacyjne przebiegały bez większych problemów, biorąc pod uwagę fakt, iż realizacja projektu z użyciem małych części musi być przeprowadzona z dużą precyzją.

Przeprowadzka do nowego gmachu już trwa. Zarówno kierownik budowy jak i architekci Simo i Käpy Paavilainen są zadowoleni z rezultatu swojej pracy. Miejmy nadzieję, że również personel będzie czuł się dobrze w nowych i jasnych pomieszczeniach biurowych.

Architekci: Simo och Käpy Paavilainen, Helsinki
Wykonawca elementów miedzianych: Ruukki Oy
Montaż: Suomen Ohutlevyasennus Oy, Abo

Żródło: Forum miedzi

Data utworzenia: 22.08.2013


dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły