Porady

Czy warto zdecydować się na meble fornirowane?

Meble fornirowane, czasami określane jako meble fornitowe, nie bez powodu kojarzą się raczej z minionymi dekadami. Szczyt ich popularności obserwowaliśmy w Polsce kilkadziesiąt lat temu. Choć w obiegowej opinii taki sposób wykończenia jest postrzegany jako mniej atrakcyjny niż meble z litego drewna, nadal fornirowane meble mają swoich gorących zwolenników. Przyglądamy się im bliżej, sprawdzając, w jakich wnętrzach się sprawdzą i na co zwrócić uwagę, wybierając fornir naturalny.

1. Fornir – co to jest za materiał? Rodzaje fornirów

2. Meble fornirowane – wady i zalety

3. Jak pielęgnować meble z forniru?

Czy fornir jest tym samym, co okleina? Niekoniecznie. Co prawda okleina naturalna jest rodzajem forniru, jednak szczególnym: bardzo cienkim, uzyskiwanym zazwyczaj ze szlachetnych rodzajów drewna, tworzonym z dbałością o detale, takie jak oryginalne usłojenie. Można uznać, że każda okleina naturalna to fornir, ale nie każdy fornir jest okleiną.

Fornir – co to jest za materiał? Rodzaje fornirów

Chcąc omówić specyfikę mebli fornirowanych, musimy zacząć od samego początku, a więc od wyjaśnienia, czym jest fornir. Są to po prostu cienkie, ok. 0,6-3 mm płaty drewna, którymi pokrywa się powierzchnię mebli. To materiał tańszy od drewna litego i mający nieco inną charakterystykę. Ich zwolennicy twierdzą jednak, że meble fornirowane nie tylko nie są gorszej jakości, ale mają swoje ogromne zalety.

Rodzajów fornirów jest w zasadzie tyle, ile gatunków drzew, w których można płyty wykonać. Zgodnie z podstawową klasyfikacją wyróżniamy natomiast:

  • fornir naturalny – powstający poprzez cięcie drewna na cienkie płaty, z zachowaniem naturalnego koloru i usłojenia,
  • fornir modyfikowany – wymagający dodatkowego barwienia pociętego drewna w taki sposób, by by uzyskać określone usłojenie, na przykład imitujące drewno egzotyczne.

Meble fornirowane wymagają określonej pielęgnacji. Możliwa jest także renowacja mebli fornirowanych, o której więcej przeczytasz, sprawdzając ten URL.

Meble fornirowane – wady i zalety

Jako że meble fornirowane są wykonywane z tańszych gatunków drewna, w obiegowej opinii mogą uchodzić za produkt o gorszej jakości. Tymczasem to mylny pogląd – tego typu wyposażenie ma po prostu nieco inną charakterystykę, a więc specyficzne dla siebie zalety i wady.

Po pierwsze, arkusze forniru są pozbawione naturalnych na litego drewna szpar czy przebarwień. Jednocześnie jednak znajdziemy w ich strukturze drobne różnice w odcieniu lub usłojeniu, dlatego na pierwszy rzut oka bardzo przypominają swój pierwotny materiał. Łączą zatem aspekty praktyczne z estetycznymi. Po drugie, fornir w produkcji mebli daje ogromne możliwości, a tym samym bardzo szerokie perspektywy projektowania. Meble oklejone fornirem prezentują się zatem elegancko i luksusowo. Są przy tym lżejsze i tańsze od mebli z drewna.

Mówiąc o meblach fornirowanych, trzeba również wspomnieć o ich mankamentach. Przede wszystkim mają nieco słabsze parametry niż właściwości drewna. Powierzchnia forniru jest podatna na zarysowania, mało odporna na działanie wilgoci, promieniowania UV czy wysokich temperatur. Trzeba zatem pamiętać o ich właściwej pielęgnacji.

Jak pielęgnować meble z forniru?

Ze względu na właściwości forniru naturalnego, trzeba pamiętać o odpowiednich środkach ostrożności. Jeśli fornirem wykończymy blat kuchenny, nigdy nie należy kroić produktów bezpośrednio na nim. Trzeba również unikać wilgoci, bezpośredniego sąsiedztwa kaloryferów oraz innych źródeł wysokich temperatur. Do czyszczenia mebli fornirowanych nie używa się żadnych specjalnych środków myjących. Czyści się je delikatnie zwilżoną szmatką.


Data publikacji: 17 czerwca, 2023

Autor:


Tagi:

Komentarze


Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły