Wędzarnia

kodres
Posty:34
Rejestracja:pn wrz 02, 2024 8:14 am
Wędzarnia

Post autor: kodres » czw lut 06, 2025 9:37 am

Witam serdecznie.
Planuje postawienie wędzarni murowanej ,gdyż moja mała ogrodowa okazała się już nie spełniać potrzeb ilościowych stąd moje pytania a mianowicie :
1. Z czego byłoby lepiej ją postawić cegła ceramiczna czy szamot ?
2. Palenisko bezpośrednie czy metr od wędzarni?
3. Jaka określić wielkość paleniska?
4. Jak sprawdza się murowana wędzarnia zima?

veve
Posty:38
Rejestracja:pn sie 26, 2024 9:54 am

Re: Wędzarnia

Post autor: veve » czw lut 06, 2025 1:10 pm

Moim zdanie to komora spalania z blachy lub cegła szamotowej rura dolotowa z kamionki od komina około 50cm do 1m max podstawa z cegły klinkierowej i tym samym ocieplić o murować klinkierem komora wedzernicza zrobić z desek dobra jest olcha ,świerk ,zewnątrz i wewnątrz nie impregnować na zewnątrz zainpregnowac można palenisko zrobić pod komorą ale przy wędzeniu trzeba pilnować i drewno ma się tlić to wszystko też kosztuje jeżeli są finanse to kupić elektryka z automatyka i spokojnie piwko pijesz .Takie elektryczne wędzarnie możesz przejrzeć sobie na stronie https://pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/ ... lektryczne

ODPOWIEDZ