Witam serdecznie.
Planuje postawienie wędzarni murowanej ,gdyż moja mała ogrodowa okazała się już nie spełniać potrzeb ilościowych stąd moje pytania a mianowicie :
1. Z czego byłoby lepiej ją postawić cegła ceramiczna czy szamot ?
2. Palenisko bezpośrednie czy metr od wędzarni?
3. Jaka określić wielkość paleniska?
4. Jak sprawdza się murowana wędzarnia zima?
Wędzarnia
Re: Wędzarnia
Moim zdanie to komora spalania z blachy lub cegła szamotowej rura dolotowa z kamionki od komina około 50cm do 1m max podstawa z cegły klinkierowej i tym samym ocieplić o murować klinkierem komora wedzernicza zrobić z desek dobra jest olcha ,świerk ,zewnątrz i wewnątrz nie impregnować na zewnątrz zainpregnowac można palenisko zrobić pod komorą ale przy wędzeniu trzeba pilnować i drewno ma się tlić to wszystko też kosztuje jeżeli są finanse to kupić elektryka z automatyka i spokojnie piwko pijesz .Takie elektryczne wędzarnie możesz przejrzeć sobie na stronie https://pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/ ... lektryczne