czy macie duże kłopoty przy montażu więźby?
ja nie sprawdzam wysokości kalenicy dla mnie podstawowym wymiarem jest rozstaw murłat z niej można resztę policzyć, co do składania narożnych to przed wycinaniem zamków w narożnych jeszcze raz mierze wszystkie wymiary i musi pasować jak coś nie pasuje to przeważnie wynika to z krzywizny krokwy która przy długich elementach daje mi się we znaki
Jeśli chodzi o montaż to kolejność najszybsza lub najwygodniejsza dla danego dachu.
Rozmawiałem z kolegą co mu w Niemczech robili dach niemieccy ciesle. Kazali wyciąć wszystkie szpilki w wieńcach ,przewiercali jednym wiertłem w murłacie i betonie,później kotwili na kotwy. Orientujecie się jakie to wiertła mozna uzyc i sprzęt do wiercenia ? Czy robicie takie nawierty ?
jak sie to ma do naszej rzeczywistości jeśli projekt zakłada zastosowanie szpilki zalanej w wieńcu a my damy sobie kotwy ?
Rozmawiałem z kolegą co mu w Niemczech robili dach niemieccy ciesle. Kazali wyciąć wszystkie szpilki w wieńcach ,przewiercali jednym wiertłem w murłacie i betonie,później kotwili na kotwy. Orientujecie się jakie to wiertła mozna uzyc i sprzęt do wiercenia ? Czy robicie takie nawierty ?
jak sie to ma do naszej rzeczywistości jeśli projekt zakłada zastosowanie szpilki zalanej w wieńcu a my damy sobie kotwy ?
robilem juz tak na paru budowach. przewaznie na wiazarach bo wtedy przekrój murlaty jest nie wielki chodzi o wysokosc. wtedy wietrtło idzie jakos szybciej. np. przez 14/14 troche wolniej bo wiecej tego drewna do przewiercenia ale takim wiertlem za stowke nowka na sds to idzie. koniecznie daje sie kołki metalowe. problem jest wtedy jak murbela jest powyginana,ciezko naciagnac...
Witam...
-
co do wiercenia i kołkowania murłaty w niemieckim systemie to już też tak robiłem ,wywiercaliśmy otwór w rolce z klinkieru pod murłatę do otworu wpuszczaliśmy szklaną menzurkę z klejem w to były wbijane szpilki które w trakcie wbijania tłukły naczynie z klejem ,nie pamiętam tylko jak długo czekaliśmy aż klej stwardnieje ale jak już stwardniał to nie do wyrwania szpilka ,nie można było zastosować normalnych kołków gdyż przy kręceniu rozerwały by cegłę
-
nie zaznaczam na murłacie miejsca przecięcia koszowej ,wycięta według obliczeń krokwia sama wskakuje na swoje miejsce a krokwie sąsiednie korygują jej położenie.
Jeśli w projekcie brakuje danych do wyznaczenia koszowej ,narożnej to wyliczam ją na podstawie obrysu murłat,różnicy wysokości murłat, pochylenia połaci,połaci przecinających.
Jedne elementy liczy sie szybciej a inne trochę dłużej, w każdym bądź razie wszystkie elementy można policzyć.
Dla trudnych elementów możesz zrobić rysunek w skali 1:10 i na podstawie rysunku będzie łatwiej.
Jeśli w projekcie brakuje danych do wyznaczenia koszowej ,narożnej to wyliczam ją na podstawie obrysu murłat,różnicy wysokości murłat, pochylenia połaci,połaci przecinających.
Jedne elementy liczy sie szybciej a inne trochę dłużej, w każdym bądź razie wszystkie elementy można policzyć.
Dla trudnych elementów możesz zrobić rysunek w skali 1:10 i na podstawie rysunku będzie łatwiej.
-