Początkujący !!!
-
kolejny dzien i kolejne poprawki ze sthilem na rusztowaniu... i to przy belce naroznej 9.5m ktora trzeba trzymac... ahh. teraz wiem co znaczy "trzeba bylo sie uczyc" moze troche nadrobie ale wiem ze bez waszej pomocy nie dam rady...
studiuje te artykuly p. Pawla i co nie co swita ale dluga droga po tym co czytam. Dlugosc ,kat ,odleglosci zamkow gragy policze ale te katy tras to jeszcze problem... kulawki kat tez policze z dlugosciami walcze... jesli moglbym prosic o jakis prosty wzor do obliczenia kat tras do naroznych i koszowych... bylbym wdzieczny. pozdr
studiuje te artykuly p. Pawla i co nie co swita ale dluga droga po tym co czytam. Dlugosc ,kat ,odleglosci zamkow gragy policze ale te katy tras to jeszcze problem... kulawki kat tez policze z dlugosciami walcze... jesli moglbym prosic o jakis prosty wzor do obliczenia kat tras do naroznych i koszowych... bylbym wdzieczny. pozdr
-
- Site Admin
-
Przy takich danych wychodzą mi następujące wyniki:naszdach pisze:moj kat A ma 39st
D=37,85 B=45 AN=29,796 K-T=40,95
D-Kąt trasowania rysowany na górnej stronie kulawki
B-kąt pilarki,lub kąt narożnych w rzucie poziomym
AN-kąt pochylenia krokwi narożnej
K-T-kąt trasowania rysowany na górnej stronie krokwi narożnej
W tym temacie jest podana też metoda,gdzie kąt trasowania jest parametrem wynikowym,a więc nie trzeba go liczyć
Witam wszystkich forumowiczow!
Chce tak jak Wy liczyć dachy sposobem matematycznym, wycinac na dole i skladac gotowe elementy na gorze.
Kupiłem ksiazke F. Kopkowicza CIESIELSTWO POLSKIE. Tam na stronie 271-272 obliczana jest np dlugosc naroznej L2=h2*cosecL1=10,05m. Ja liczac ta sama narozna ze wzoru L2=h2:sin40,8=9,84m. Skad ta roznica? Jaka literature polecacie o matematycznym odwiazaniu dachow? Czy moge prosic o artykuly pana Pawła? Moj mail: pieccia@o2.pl
Z gory dziekuje
Chce tak jak Wy liczyć dachy sposobem matematycznym, wycinac na dole i skladac gotowe elementy na gorze.
Kupiłem ksiazke F. Kopkowicza CIESIELSTWO POLSKIE. Tam na stronie 271-272 obliczana jest np dlugosc naroznej L2=h2*cosecL1=10,05m. Ja liczac ta sama narozna ze wzoru L2=h2:sin40,8=9,84m. Skad ta roznica? Jaka literature polecacie o matematycznym odwiazaniu dachow? Czy moge prosic o artykuly pana Pawła? Moj mail: pieccia@o2.pl
Z gory dziekuje
-
-
- Site Admin
-
Z chęcią pojechałbym na takie wspólne szkolenia. Na początek trzeba uzgodnić lokalizację ,termin i czas trwania np. cały wekend. Możliwość noclegu,jakiś hotelik czy tam nawet na sianie w stodole
Proponuje lokalizacja gdzieś centralna polska aby wszyscy zjeżdżający z różnych zakątków polski mieli podobne odległości do pokonania .

Grzegorz możesz rozpisać jak to liczysz wcześniejszy twój post ?
Przy takich danych wychodzą mi następujące wyniki:
Przy takich danych wychodzą mi następujące wyniki: