jak policzyć
-
pawełjatczakx99
- Site Admin
-
pawełjatczakx99
- Site Admin
-
pawełjatczakx99
- Site Admin
-
Grzegorz Andrychiewicz
Ja uważam ,że to forum dalekie jest od ironii i sarkazmów.
A wracając do wzoru na stała k ,to kiedyś pokazałem go mojej siostrze ,która jest po wyższym i nie potrafiła mi tego wytłumaczyć,może za mało poświęciliśmy na to zagadnienie czasu
Dlatego mam duży szacunek dla Pawła,ze potrafił takie wzory wyprowadzić i ,że zechciał się nimi podzielić.
Na dzisiaj mam podpowiedz,że ma to związek z twierdzeniem Pitagorasa.
A wracając do wzoru na stała k ,to kiedyś pokazałem go mojej siostrze ,która jest po wyższym i nie potrafiła mi tego wytłumaczyć,może za mało poświęciliśmy na to zagadnienie czasu
Dlatego mam duży szacunek dla Pawła,ze potrafił takie wzory wyprowadzić i ,że zechciał się nimi podzielić.
Na dzisiaj mam podpowiedz,że ma to związek z twierdzeniem Pitagorasa.
-
pawełjatczakx99
- Site Admin
Wyobraźmy sobie dach kopertowy o jednakowych pochyleniach połaci A i którego połowa rzutu dachu wynosi 1m.Długość krokwi narożnej będzie wynosić z Pitagorasa -pierwiastek kwadratowy(lub^0,5)z( kwadrat rzutu krokwi narożnej +kwadrat wysokości dachu) .Rzut krokwi narożnej-RN to pierwiastek z(1^2+1^2)=pierwiastek z 2.Wysokość H dachu to H= 1*tgA=tgA.Stąd długość krokwi narożnej wynosi LN=pierwiastek kwadratowy[Kwadrat (pierwiastek z 2)+kwadrat(H)]=pierwiastek[2+(tgA)^2]
-
Grzegorz Andrychiewicz
-
pawełjatczakx99
- Site Admin
-
pawełjatczakx99
- Site Admin
Z rysunku mamy ,długość krokwi narożnej koperty po lewej stronie jest równa sumie długości kosza między wykuszem kopertą po lewej i wykuszem górnym i długości krokwi narożnej szukanej(zaznaczonej na czerwono).Czyli
LN1=LNl(lewy dach)-LNw1=K*RDl(lewy dach)-K*RDw1=K*(RDl-RDw1).
Samael K powinieneś używać bo to ułatwia życie.
LN1=LNl(lewy dach)-LNw1=K*RDl(lewy dach)-K*RDw1=K*(RDl-RDw1).
Samael K powinieneś używać bo to ułatwia życie.