Obróbki dekarskie

Jak wykonać kosz dachowy

Kosz dachowy jest newralgicznym miejscem. Gromadząca się na połaci woda spływa w dół właśnie koszem, pełni on więc kluczową rolę dla szczelności dachu. Od jakości jego wykonania zależy również estetyka pokrycia.

Jeśli dach ma lukarnę lub jego połacie schodzą się pod kątem nie większym niż 180°, kryjąc go dachówkami należy prawidłowo wykonać miejsce styku tych połaci, czyli tak zwany kosz dachowy. Miejsce to wymaga wyjątkowo starannego uszczelnienia, ponieważ narażone jest na duże obciążenia, między innymi zalegający śnieg czy wodę spływającą z obu połaci.

Prawidłowo wykonany kosz dachowy zapewnia szczelność pokrycia i odporność na niekorzystne czynniki atmosferyczne. Montaż kosza obejmuje kilka etapów: odpowiednie przygotowanie podłoża, trasowanie i montaż blachy koszowej, wykończenie boków, górnej i dolnej krawędzi kosza, a następnie fachowe ułożenie pokrycia w koszu.

Więźba i folia w koszu

W miejscu styku połaci należy najpierw przygotować podkład pod kosz. Typ kosza zależy od rodzaju podkładu, jaki inwestor stosuje na dachu. W przypadku dachu z pełnym deskowaniem, blacha koszowa układana jest na dodatkowo zagęszczonych łatach, a dno kosza wykłada się papą termozgrzewalną. Natomiast w przypadku, gdy wybrano podkład w postaci membrany, przed jej ułożeniem należy dno kosza wyłożyć deskami, około 35 cm na każdą stronę, licząc od środka.

Wzdłuż kosza układany jest dodatkowy pas membrany, na który nachodzi membrana główna. Obie membrany należy skleić taśmą dwustronną. Kontrłaty mocuje się w koszu wkrętami, podkładając taśmę uszczelniającą w celu uniknięcia przecieków. Aby móc zamocować blachę koszową, łaty ułożone w koszu należy podciąć na głębokość 15 mm.

Montaż blachy koszowej

Na tak przygotowanej konstrukcji montowana jest blacha koszowa. Blachę należy dobrać kolorystycznie do barwy pokrycia. Arkusze blachy, którymi będzie wyłożony kosz po wytrasowaniu (dopasowaniu do jego kształtu), łączy się na zakład minimum 20 cm lub na zakład z podgięciem, zgodnie z kierunkiem spływu wody.

Mocowanie kosza do łat to element, przy którym często pojawiają się błędy wykonawcze. Niewłaściwe jest mocowanie blachy koszowej do podkładu za pomocą gwoździ lub wkrętów w obszarze, po którym spływa woda, ponieważ prowadzi to do rdzewienia i niszczenia konstrukcji. Dlatego poprawnie kosz mocowany jest do łat za pomocą specjalnych klamer, przy czym górną krawędź kosza ścina się według kształtu kalenicy, a dolną (przylegającą do rynny) – równolegle do okapu. Kosz należy odpowiednio zakończyć, aby zapewnić miejsce spływu dla wody. Mimo iż konkretne rozwiązania mogą się różnić w zależności od budowy i kształtu dachu, zwykle kosze schodzą do rynny, dzięki czemu spływająca po blasze koszowej woda ma bezpieczne miejsce ujścia.

Krańce blachy koszowej powinny być fachowo wyprofilowane i zagięte pod kątem prostym, a nie na płasko, ponieważ wówczas woda wydostaje się z kosza i przedostaje pod pokrycie. Połączenie kosza należy uszczelnić z połacią dachową, wykorzystując klin kosza, czyli samoprzylepną, impregnowaną gąbkę. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku spływająca koszem woda może zawilgocić resztę pokrycia.

Szerokość kosza

Szerokość kosza jest zależna od jego długości. W przypadku koszy o długości do 4 m (liczone po spadku), wystarczy 25 cm blachy z każdej strony kosza. Dla tego dość krótkiego kosza, nie jest potrzebna duża szczelina między dachówkami. – Przy układaniu dachówek należy je tak przyciąć, by odstęp pomiędzy dachówkami na obu połaciach wynosił około 5 cm na stronę, czyli razem około 10 cm – wyjaśnia Krzysztof Omilian. Rozwinięcie koszy o długości od 4 do 8 m powinno być odpowiednio większe (nawet do 35 cm na stronę), a szerokość szczeliny pomiędzy dachówkami powinna wynosić razem 20 cm. W przypadku, gdy kosz ma powyżej 8 mb, należy zastosować kosz wgłębny.

Cięcie dachówek ceramicznych

W celu dobrania kształtu dachówek do kosza, dachówki należy odpowiednio przyciąć. Sposób cięcia dachówek jest bardzo istotny – najpierw należy dopasować każdą dachówkę i oznaczyć miejsce cięcia, a następnie dachówkę przeciąć na przykład tarczą diamentową.

Cięcie powinno być tak wykonane, aby powstający przy tym pył nie osiadał na pobliskich dachówkach ani pod nimi, na membranie. W przeciwnym razie stopione kruszyny kwarcu mogą na stałe wtopić się w angobę innych dachówek, a także zatkać pory w folii, powodując znaczne zmniejszenie jej właściwości paroprzepuszczalnych. Dlatego też cięcie najlepiej wykonać poza połacią.

Montaż dachówek w koszu

Krawędź po cięciu należy pomalować tak zwaną zimną angobą w kolorze danej dachówki, co zabezpieczy to miejsce i zapewni estetykę dachu. Docięte dachówki trzeba następnie nawiercić wiertłem do klinkieru w części górnego zamka. Przez powstały otwór przewleka się drut ze stali kwasoodpornej, za pomocą którego dachówka mocowana jest do górnej łaty. W dociętych dachówkach należy przeszlifować krawędź w części górnego zamka, zamontować spinkę do dachówki, drut zaś do łaty. Warto dodać, że w przypadku wykonania kosza i rynien z blachy miedzianej, zastosowany drut oraz gwóźdź powinny być miedziane. Do mocowania ciętej dachówki zastosować można także specjalną spinkę.

4.8/5 - (16 votes)

Data publikacji: 25 stycznia, 2015

Autor:

4.8/5 - (16 votes)

Tagi:

Komentarze


Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. obywatel
    poniedziałek, 25 maja, 2020

    Kosz dachowy jest bardzo ważnym elementem dachu i powinien go wykonać dobry fachowiec aby uniknąć błędów przy jego wykonaniu.Prawidłowo wykonany kosz dachowy będzie skutecznie zabezpieczał nasz dach przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi ,a dach będzie nam dobrze służył wiele lat.

Podobne artykuły