Czerwony brak kantów

Czerwony brak kantów
Czerwony brak kantów 

Na obrzeżach dzielnicy Boterdorp Zuidwest w holenderskiej miejscowości Bergschenhoek pewien nietuzinkowy budynek jawi się jako symbol przejścia od starego ku nowemu. To nowe centrum usługowe dzielnicy, wyróżniające się zaokrąglonymi narożami i mieniącą się w słońcu fasadą z dachówek ceramicznych. Za projekt odpowiedzialne jest biuro architektoniczne Marx & Steketee.

Plac Boterdorpplein w Bergschenhoek to zarówno przestrzenne, jak i funkcjonalne centrum nowej dzielnicy. Tu spotykają się różne szlaki komunikacyjne, tu też można znaleźć boiska i miejsca spotkań. Centrum usługowe postrzegane jest jako punkt odniesienia na placu i centrum dzielnicy. Dlatego też biuro architektoniczne Marx & Steketee zaprojektowało dla budynku trzy reprezentatywne elewacje, z których dwie mają wejścia w tylnej części budynku. Wejścia te prowadzą do wysokiego holu w sercu budynku.

Podział fasady na dwie części

W centrum usługowym mieści się wiele instytucji i zakładów służących bezpośrednio mieszkańcom dzielnicy, w tym gabinet lekarski, apteka, centrum gminy i gabinet fizjoterapii. Do instytucji i zakładów na piętrach można wejść z holu głównego, a te, które mieszczą się na parterze, mają wejście z zewnątrz.

Podział budynku na dwie części znajduje odzwierciedlenie w elewacji, która w części parterowej wykończona jest pomarańczowym klinkierem, a na wyższych piętrach dachówkami ceramicznymi. Materiały budowlane dobrano tak, by jak najdokładniej wykonać zaokrąglone powierzchnie fasady. Dachówki ceramiczne przymocowano wkrętami do łat, które z kolei zamocowano na wewnętrznej konstrukcji nośnej.

Na początek testy

Aby sprawdzić, czy taka forma montażu będzie odpowiednia na wszystkich odcinkach ściany zewnętrznej, przeprowadzono uprzednio testy budowlane na placu budowy.

Wykazały one, że dachówki ceramiczne idealnie pokrywały zakrzywienia fasady. Architekci zdecydowali się na mieszankę dachówek naturalnie czerwonych i w kolorze toskańskiej angoby. Pozwalają one nie tylko na znakomite pokrycie zakrzywionej elewacji, lecz także nadają jej delikatność i harmonię.

Czwarta fasada

Wewnętrzną część holu, który obejmuje wysokość całego budynku, architekci potraktowali jak czwartą elewację i zaprojektowali specjalne ozdoby dla jej balustrad. Architekt Ady Steketee mówi: „Nasza koncepcja zakładała główny hol jako miejsce, w którym klienci będą dyskretnie witani i w którym panować ma przyjemna i zachęcająca atmosfera. Dlatego też panele balustrad na wyższych piętrach mają wyfrezowane tysiące wesołych koniczynek. Tłumią one dźwięk, a równocześnie stanowią dekorację. Wszystkie są jednakowej wielkości z wyjątkiem jednej, która ma nie trzy, a cztery listki!”.

Projekt: Centrum usługowe, Bergschenhoek
Biuro architektoniczne: Marx & Steketee architecten bv, Eindhoven
Architekt: Ady Steketee
Dachówki ceramiczne: Koramic 301, naturalna czerwień i toskańska angoba

Data utworzenia: 15.03.2013


dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły