Falista forma przyjazna dla wszystkich mieszkańców Ziemi

Falista forma przyjazna dla wszystkich mieszkańców Ziemi
Falista forma przyjazna dla wszystkich mieszkańców Ziemi 

Nowa siedziba Światowego Funduszu na Rzecz Przyrody (WNF) w Zeist w Holandii jest budynkiem przyjaznym dla środowiska. Przy współczynniku EPC na poziomie 0,63 budynek oddaje więcej energii niż jej pochłania.

Wszystkie materiały użyte do budowy spełniają wysokie wymagani WNF oraz projektanta. Dotyczy to między innymi dachówek nad nowym wejściem oraz czerwonych cegieł elewacyjnych w odrestaurowanych skrzydłach budynku. W r. 2002 WNF ogłosił przetarg zamknięty, z udziałem 7 architektów, na projekt swojej nowej holenderskiej siedziby. Fundusz miał na oku niewielki rezerwat przyrody, w którym niszczało laboratorium z 1954 r. Konkurs wygrało biuro RAU z Amsterdamu. Ich projekt zakładał połączenie technologii energooszczędnych i przyjaznych dla środowiska z potrzebami klienta.

Falista forma przyjazna dla wszystkich mieszkańców Ziemi

Nauka czerpana z natury

Budynek ofi cjalnie otwarto we wrześniu 2006 r. Odwiedzający mogą się tu w „naturalny sposób” dowiedzieć, między innymi, o działaniu klimatyzacji (łącznie z procesami metabolicznymi zachodzącymi w organizmie ludzkim), wykorzystaniu naturalnego oświetlenia oraz odpowiednich materiałach stosowanych we wnętrzach budynków. W trakcie prac klient kontrolował surowce użyte do wykonania budulca, metody produkcji oraz kompetencje producenta.

Naturalne pokrycie z gliny

Podstawowym surowcem użytym do pokrycia zadaszenia nad ogromnym wejściem głównym jest glina. Falistą linię dachu przykrywają kolorowe, glazurowane dachówki ceramiczne (dachówka płaska Pottelberg 301). Niewielkie wypukłości gdzieniegdzie zdradzają obecność kamiennych „gniazd”, w których schronienie znajdują skrzydlaci mieszkańcy rezerwatu.

Falista forma przyjazna dla wszystkich mieszkańców Ziemi

Nietoperze i ptaki w skrzydłach budynku

Główne ściany skrzydeł budynku przekryto ciemnoczerwoną cegłą (Terca Roodvoet Menton WF), użyto też ciemnej zaprawy. We wschodnim skrzydle w ścianach znajdują się małe, okrągłe otwory, w których ptaki mogą wić swoje gniazda. W skrzydle zachodnim otwory są większe, wyłożone cegłą i służą za schronienie większym grupom nietoperzy.

Powrót do natury

„Projektujemy budynki przyjazne dla środowiska”, mówi architekt Thomas Rau. „Prawdę mówiąc udało się nam zwrócić planecie ten kawałek przyrody dzięki temu, że budynek nie tylko nie zużywa energii, ale pod wieloma względami poprawia stan środowiska. A z tego korzystają nie tylko ludzie!” Projekt: Odbudowa siedziby WNF w Zeist (Holandia) Klient: WNF Zeist Biuro projektowe: Rau & Partners, Amsterdam Projektant: Thomas Rau Główny wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlane Van Zoelen bv, Utrecht Wykonawca dachu: Leidekkersbedrijf Willem Van Boxtel, Ubbergen Dachówka: ceramiczna Koramic Pottelberg 301 płaska, w kolorze antracytowymi 4 kolorach glazury

Data utworzenia: 15.04.2013


Komentarze

  • Magda napisał(a):

    Fascynujący budynek, wyróżniający się spośród innych. Poza tym budynek poprawia stan środowiska, rewelacja.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły