Klimat miasteczka

Klimat miasteczka
Klimat miasteczka 

Kluby i stowarzyszenia odgrywają istotną rolę w życiu społeczności lokalnej. Architekt Dirk De Meyer postanowił, więc zaprojektować główne miejsce spotkań w Schuiferskapelle starannie i z wielką dbałością. Udało mu się zintegrować budynek przemysłowy z centrum miasteczka.

Zgodnie z lokalnym stylem

W pierwszej kolejności biuro architektoniczne zbadało, czy dałoby się sąsiadujące, narożne budynki przekształcić w centrum spotkań, mieszczące sale konferencyjne, salę do organizacji imprez, pomieszczenia wypożyczalni książek, biura urzędników miejskich i pomieszczenia dla punktów usługowych. Niestety okazało się to niemożliwe. Całość musiała zostać zburzona i zastąpiona całkowicie nową konstrukcją. Z uwagi na wyznaczony termin zakończenia budowy i ograniczony budżet, architekt zdecydował się na stalową konstrukcję modułową z zastosowaniem paneli. Natychmiast powstało też pytanie, jak pogodzić taki duży budynek z typowym śródmieściem małego miasteczka.

Klimat miasteczka

Kształt Z i dach jednospadowy

Rozwiązanie było tak proste, jak pomysłowe. Architekt zaprojektował budynek zaaranżowany na kształt litery Z, złożony z dwóch brył pokrytych jednospadowym dachem. Nachylenie dachu wygląda jak doskonałe przedłużenie rzędu dwuspadowych zadaszeń, a jednocześnie zapewnia maksymalnie wielką przestrzeń użytkową. Również, powstały pomiędzy bryłami, plac może spełniać wiele funkcji właściwych dla tradycyjnego życia miasteczka. Dach i ściany pokryto dachówką Tempest 44 w kolorze naturalnej czerwieni. „Zastosowanie tych samych materiałów pozwala przełamać dychotomię dachu i ściany, tworząc jedną, spójną całość”. Ściany przy ziemi zostały zabezpieczone cokołem z płyty betonowej.

Budynek należy do miejsca

Klimat miasteczka

„Dzięki rozmiarowi dachówki Tempest i wielu pasującym akcesoriom, można tworzyć powierzchnie o zróżnicowanych kształtach. Zaaranżowaliśmy wszystkie rozmiary konstrukcji stalowej tak, aby nadawały się do pokrycia dachówką ceramiczną i aby żadnej z nich nie trzeba było ciąć. Cały przetarg na wykonanie budowy opierał się na bardzo szczegółowym planie, zawierającym między innymi instrukcje położenia dachówki, wymierzone do milimetra. Pomysł ułożenia dachówek na ścianie wywołał na początku zdziwienie. Ale po kilku tygodniach wszyscy zapomnieli o budynku. Jest on po prostu częścią tego miejsca”. Projekt: Centrum spotkań, Schuiferskapelle (Belgia) Klient: Władze miasta Tielt Architekt: DDM Architectuur – Dirk De Meyer, Tielt Firma dekarska: Joris Laethem, Wingene Dachówka ceramiczna: Koramic Pottelberg Tempest Tile 44, naturalna czerwień

Data utworzenia: 24.04.2013


Komentarze

  • Jaśmina napisał(a):

    Proste i pomysłowe rozwiązanie, a takie są najlepsze. Całość jest spójną całością i o to chodziło projektantowi.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły