Siła natury

Siła natury
Siła natury 

W zielonej części terenów uprzemysłowionych w belgijskim Aalter stoi nowy biurowiec, zachwycający nietuzinkową fasadą w kształcie litery U, na którą składają się płaskie dachówki w pięciu kolorach. Potężna konstrukcja przypomina formację skalną. Architekci firmy ARKS zaprojektowali wyrazistą elewację i wejście do budynku, który służy obecnie przedsiębiorstwu Hain Celestial Europe, specjalizującemu się w biożywności.

Zrównoważony rozwój jest integralną częścią koncepcji obiektu. Elewacja budynku jest pokryta 17-centymetrową warstwą izolacyjną z wełny mineralnej. Skierowaną na południe fasadę wykonano z wysokoizolacyjnego szkła. Latem ochronę przed przegrzaniem zapewniają występ dachu i żaluzje zewnętrzne dostosowujące się do stopnia nasłonecznienia. Nic nie zakłóca przy tym widoku na zewnątrz. Bilans energetyczny poprawiają także energooszczędne urządzenia oraz instalacje świetlne regulowane natężeniem światła dziennego i sterowane czujnikami ruchu. Dzięki panelom fotowoltaicznym w obrębie wejścia budynek zyskał własne źródło zasilania. Szczególną uwagę poświęcono komorze powietrznej. Po instalacji poddano ją specjalnemu testowi, służącemu do pomiaru przepuszczalności powietrza przez budynki. Dodatkowo oprócz regulacji wentylacji i odzysku ciepła przestronna klatka schodowa została zaprojektowana jako szyb wentylacyjny chłodzący budynek. Dostęp do budynku zapewnia szeroka kładka położona nad kanałem. Ten ostatni służy jako strefa buforowa i filtr wody deszczowej. Duży dach zaprojektowano jako przestronny zielony taras i obsadzono roślinnością. Na dwóch mniejszych dachach nad fasadą zostanie posadzona trawa – w ten sposób architektura zyska dosłownie zielony charakter. Z budynkiem graniczyć będzie strefa buforowa z drzewami owocowymi obejmująca 6800 metrów kwadratowych. Jest ona idealnym miejscem do organizacji wszelkiego rodzaju imprez. Przyszłość oznacza zmiany i różnorodność. Trzy piętra tego biurowca obejmują prawie wyłącznie otwarte przestrzenie, które można podzielić wedle upodobania. Wszystkie z nich graniczą ze stałymi elementami konstrukcji budowlanej, którym czerwony kolor nadaje siłę wyrazu, a w których znajdują się instalacje sanitarne, magazyny, pomieszczenia techniczne, sale konferencyjne i poszczególne stanowiska pracy. W tylnej części budynku znajduje się przejście przez całą jego szerokość, zapewniające dostęp do pojedynczych pomieszczeń. Korytarze wyłożono posadzkami dywanowymi, a na pozostałych podłogach położono z kolei parkiet dębowy. Na ścianach wewnętrznych zamocowano drewniane żaluzje, które podobnie jak uchylne okna w fasadzie, mają za zadanie chłodzić budynek. W przestronnej klatce schodowej bez problemu będzie można w przyszłości umieścić windę. Frontową fasadę w kształcie litery U pokryto płaskimi dachówkami Koramic 301, nadając jej niepowtarzalny wygląd. Wybór materiałów idealnie wpisuje się w ogólną koncepcję budynku. Dachówki ceramiczne charakteryzują się doskonałą mrozoodpornością i są łatwe w utrzymaniu, dzięki czemu są produktem długowiecznym i bardzo przyjaznym użytkownikowi. Zastosowanie ich zapewnia wysoką wytrzymałość elewacji o dużej powierzchni. Oprócz tych zalet dachówki ceramiczne oferują architektowi mnóstwo możliwości, a to dzięki szerokiej palecie form, kolorów i rozmiarów. Aby uzyskać pożądany efekt formacji skalnej, architekci tworzyli najprzeróżniejsze symulacje komputerowe. Ponadto zlecili oni firmie Wienerberger, producentowi dachówek Koramic, budowę modelu budynku o wymiarach dwa na dwa metry, aby w procesie projektowania jak najlepiej uwzględnić jego wymiar estetyczny.

Siła natury
Siła natury
Siła natury
Siła natury
Siła natury
Siła natury

Projekt: Budynek biurowy, Aalter Architekt: ARKS Architecten, Aalter Kierownik budowy i zleceniodawca: Koramic Real Estate, Kortrijk Wykoanaie dachu/ fasady: Angelino Vaneeckhoutte, Anzegem Dachówki ceramiczne: Koramic 301 Fasada: połączenie kolorów: szary łupek, glazury w kolorach czerwonego wina, brązowym i czarnym, lustré

Data utworzenia: 12.03.2013


Komentarze

  • Agnieszka napisał(a):

    Nowoczesny, elegancki wygląd budynku. Szkoda, że zabrakło zdjęć z wnętrza, ale z opisu wygląda, że są równie eleganckie jak wewnątrz. Zapewne wielu architektów pracowało nad tym projektem.

dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Podobne artykuły