Budownictwo tradycyjne

To warto wiedzieć przy wyborze szuflad do kuchni

Kuchnia

Kuchenna zabudowa wymaga przemyślanego w najdrobniejszych detalach projektu, gdyż to właśnie od niego zależy, czy meble będą w pełni funkcjonalne, proste w obsłudze, a korzystanie z nich będzie prawdziwą przyjemnością. Obecne rozwiązania techniczne i technologiczne umożliwiają produkcję mebli kuchennych, w których przechowywanie  niewielkich akcesoriów i ciężkich sprzętów nie stanowi najmniejszego problemu. Wystarczy uwzględnić kilka istotnych kwestii przy planowaniu rozmieszczenia i wielkości szuflad.

Na co zwrócić uwagę przy planowaniu szuflad w zabudowie kuchennej?

Kwestie techniczne w projektowaniu szuflad kuchennych tyczą się przede wszystkim ich rozmieszczenia. Muszą być łatwodostępne, na optymalnej wysokości. Należy uwzględnić ich wymiary, szerokość, głębokość — nie tylko samego frontu, ale także komory, w której będą znajdować się wszystkie akcesoria i sprzęty kuchenne.

Następnie konieczny jest wybór prowadnic — ważne, by odpowiadały one wielkości szuflady i jej obciążeniu. Można zdecydować się na modele kulkowe lub rolkowe, których wybór determinowany jest głównie maksymalnym obciążeniem.

W szufladach kuchennych należy ponadto uwzględnić sposób ich otwierania. Do wyboru jest mechanizm wykorzystujący uchwyt lub delikatny nacisk szuflady, która w takiej sytuacji wysuwa się samoczynnie, bez konieczności montażu uchwytu. Wysokiej jakości, solidne akcesoria, dzięki którym każda szuflada jest w pełni bezpiecznym i funkcjonalnym elementem kuchni, oferuje wyłącznie branżowy sklep z akcesoriami meblowymi.

Rozmieszczenie szuflad kuchennych

Każda szuflada powinna mieć swoje przeznaczenie. Obecnie coraz więcej osób preferuje szufladę niż standardowe półki i szafki. Przy ich rozplanowywaniu należy uwzględnić ich funkcję, a także częstotliwość korzystania z nich. Do niektórych sięga się przynajmniej kilkukrotnie podczas gotowania, inne użytkowane są raczej sporadycznie. Trzeba także zastanowić się nad tym, czy szuflada będzie potrzebna w strefie gotowania, zmywania i przechowywania. W każdej z nich szuflady będą miały inny kształt, inne rozmieszczenie i wyposażenie.

W szufladzie pod piekarnikiem najczęściej przechowuje się brytfanny, deski do krojenia i pokrywki. Z kolei w tej pod zlewem zazwyczaj znajdują się podręczne akcesoria jak gąbki, płyny do mycia naczyń i tabletki do zmywarki. Szuflady w strefie przechowywania idealnie nadają się do garnków, kuchennych urządzeń elektronicznych, rzadziej stosowanej chemii gospodarczej.

5/5 - (1 głos)

Data publikacji: 24 stycznia, 2023

5/5 - (1 głos)


Komentarze


Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne artykuły